Cluburile europene de fotbal, faţă în faţă cu o nouă realitate după ce pandemia a generat pierderi de 9 mld. euro. Ce măsuri ia în calcul UEFA, corpul administrativ şi de control al fotbalului din Europa

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 mai 2021 131 afişări

Cluburile europene de fotbal, faţă în faţă cu o nouă realitate după ce pandemia a generat pierderi de 9 mld. euro. Ce măsuri ia în calcul UEFA, corpul administrativ şi de control al fotbalului din Europa

Veniturile principalelor cluburi de fotbal din Europa au suferit un declin de 7,2 miliarde de dolari de-a lungul sezoanelor 2019-20 şi 2020-21, în timp ce micile cluburi au înregistrat o scădere de 1,5 miliarde de euro, a declarat UEFA, corpul administrativ şi de control al fotbalului european, potrivit Financial Times.

Scăderile, deşi au fost compensate printr-o reducere masivă a costurilor, ar putea ajunge, în cel mai rău caz, la 8,1 miliarde de euro pentru marile campionate ale continentului.

Preşedintele UEFA Aleksander Čeferin susţine că fotbalul european se confruntă cu o „nouă realitate financiară” care a lovit din plin veniturile din bilete şi drepturi de televizare, organizaţia urmând să înăsprească regulile care se asigură că echipele vor opera cât mai responsabil din punct de vedere al business-ului.

Deja existentele reguli pentru fair play financiar trebuie „adaptate şi actualizate” cu scopul atingerii „sustenabilităţii financiare”, a declarat Čeferin.

„UEFA şi fotbalul european vor lucra în echipă pentru a înzestra sportul cu un nou set de reguli.”

Noile reglementări se vor concentra asupra salariilor jucătorilor şi sumelor de transferuri, spune Andrea Traverso, director al diviziei de sustenabilitate financiară din cadrul UEFA.

În urma prăbuşirii Super Ligii, iniţiată de 12 dintre cele mai puternice cluburi europene, preşedintele UEFA a făcut apel la „solidaritate” în detrimentul „intereselor persoanele” ale patronilor.

În timp ce fanii şi politicienii au criticat caracterul închis al Super Ligii, de vreme ce echipele fondatoare nu ar fi riscat nimic în cazul unui sezon slab, UEFA a subliniat pericolul pe care l-ar reprezenta competiţia pentru viitorul Champions League, cea mai mare competiţie inter-cluburi din lume.

Criza sanitară a întrerupt brusc anii de creştere ai fotbalului. UEFA estimează că veniturile cluburilor din marile ligi au crescut cu 80% între 2010 şi 2019.

Premier League, cel mai bogat campionat intern la nivel mondial, a declarat că pierderile înregistrate de cluburi ajung la 2 miliarde de euro în ultimele două sezoane.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fotbal,
cluburi,
uefa,
europa,
pierderi,
masuri,
pandemie,
reguli

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.