Comisia îl declară pe Donald Trump “cauza principală” a atacului de la Capitoliu

Autor: Daniel Belu Postat la 23 decembrie 2022 74 afişări

Comisia îl declară pe Donald Trump “cauza principală” a atacului de la Capitoliu

Un grup de experţi din Congresul SUA a declarat că Donald Trump a fost “cauza principală” a atacului de anul trecut de la Capitoliul, într-un raport final care a prezentat dovezi detaliate şi a oferit cea mai clară evaluare de până acum a eforturilor fostului preşedinte de a anula rezultatele alegerilor din 2020, conform Financial Times.

Documentul de 845 de pagini publicat joi seara a urmat unei anchete care a durat luni de zile, declanşând furia şi dispreţul aliaţilor lui Trump, deoarece a prezentat rolul său asupra mulţimii violente care a luat cu asalt clădirea Capitoliului pe 6 ianuarie 2021, ameninţând transferul paşnic al puterii.

“În cadrul audierilor comisiei, am prezentat dovezi despre ceea ce a devenit în cele din urmă un plan în mai multe părţi pentru a anula alegerile prezidenţiale din 2020”, a scris în raport comisia, condusă de membrul democrat al Camerei Reprezentanţilor Bennie Thompson şi de vicepreşedintele Liz Cheney, republican din Wyoming.

“Acele dovezi au condus la o concluzie covârşitoare şi directă: cauza centrală a evenimentelor de pe 6 ianuarie a fost un singur om, fostul preşedinte Donald Trump, pe care mulţi alţii l-au urmat. Evenimentele din 6 ianuarie nu s-ar fi întâmplat fără el”.

În raport se arată că Trump şi unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi au făcut multiple eforturi în săptămânile de după ce Trump a pierdut alegerile din 2020 în faţa lui Joe Biden pentru “a obstrucţiona, împiedica sau influenţa în mod corupt numărarea voturilor electorale din 6 ianuarie şi astfel, a anula rezultatele legale ale alegerilor”.

Fostul preşedinte a refuzat în mod public să îşi accepte înfrângerea, chiar dacă unii au spus că părea să înţeleagă că a pierdut, se arată în raport.

Eforturile lui Trump, se arată în document, s-au concentrat în principal în încercarea de a îl influenţa pe Mike Pence, vicepreşedintele său, “să analizeze şi apoi să exercite puteri fără precedent şi fără de lege pentru a modifica unilateral rezultatul real al alegerilor”.

Trump a “convocat” o mulţime, “inclusiv extremişti înarmaţi şi adepţi ai teoriei conspiraţiei”, la Washington pe 6 ianuarie şi ulterior i-a “incitat” să pătrundă în Capitoliu, se arată în raport.

Aceştia nu s-au oprit până când Trump nu le-a cerut să se retragă câteva ore mai târziu, “dar nu înainte ca Capitoliul să fie invadat, numărarea alegerilor să fie oprită, să se împrăştie fecale în Capitoliu, vicepreşedintele şi familia sa şi mulţi alţii să fie puşi în pericol, iar peste 140 de ofiţeri ai forţelor de ordine au fost atacaţi şi grav răniţi”, se arată în raport.

“Chiar dacă ar fi adevărat că preşedintele Trump a crezut cu adevărat că alegerile au fost furate, aceasta nu este o cale apărare”, a continuat raportul.

Luni, comisia a votat pentru a recomanda Departamentului de Justiţie să depună acuzaţii penale împotriva lui Trump pentru patru capete de acuzare, inclusiv pentru asistenţă la rebeliune şi obstrucţionarea unei proceduri oficiale a guvernului.

Procurorul general Merrick Garland l-a desemnat luna trecută pe Jack Smith drept consilier special pentru a-l investiga pe fostul preşedinte în legătură atât cu rolul său în atacul din 6 ianuarie, cât şi cu gestionarea defectuoasă a unor materiale guvernamentale sensibile la proprietatea sa de la Mar-a-Lago.

Peste 900 de persoane au fost deja acuzate de către Departamentul de Justiţie în legătură cu 6 ianuarie, notează comisia în raportul său. Aproape 500 au fost condamnate sau au pledat vinovate.

Raportul final al comisiei vine în contextul în care Trump se confruntă cu un nou val de critici şi controale după ce a lansat o nouă candidatură la Casa Albă în alegerile prezidenţiale din 2024. Pe lângă sesizările penale din cadrul anchetei din 6 ianuarie a Congresului, fără precedent pentru un fost preşedinte, o comisie separată a votat săptămâna aceasta pentru a face publice dosarele fiscale ale lui Trump din perioada 2015-2020.

În sondajele de opinie publică au apărut semne că Trump ar putea începe să piardă controlul asupra alegătorilor republicani, pe fondul frustrării provocate de faptul că candidaţii preferaţi ai fostului preşedinte au fost înfrânţi în curse cheie pentru Congres în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie.

Principalul potenţial rival pentru nominalizarea republicană la preşedinţia din 2024, potrivit sondajelor, este Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, deşi acesta nu şi-a lansat încă o campanie.

Mulţi republicani şi aliaţi ai lui Trump au crezut că comisia din Congres va avea un impact redus asupra opiniei publice şi va fi privită ca un alt episod de teatru politic la Washington. Dar, pe parcursul unei serii de audieri publice televizate care au început în această vară, comisia a reconstituit meticulos acţiunile şi motivaţiile autorilor revoltei, conducând direct la Trump ca fiind cel care a inspirat atacul.

Una dintre cele mai devastatoare mărturii a venit din partea fostului consilier de la Casa Albă, Cassidy Hutchinson, care şi-a amintit că a fost “dezgustată” de faptul că fostul preşedinte a vrut de fapt să se alăture mulţimii în acea zi. “Ne uitam la clădirea Capitoliului desfigurată pentru o minciună”, a spus Hutchinson.

Comisia a încercat să intervieveze o serie de alţi consilieri şi aliaţi ai lui Trump din interiorul şi din afara administraţiei sale. Mulţi dintre ei, inclusiv Mark Meadows, fostul şef de cabinet al Casei Albe, au refuzat să colaboreze.

Mai mulţi legislatori din comisia formată din nouă membri au plătit un preţ politic pentru desfăşurarea anchetei. Dintre cei doi republicani care şi-au sfidat partidul pentru a face parte din comisie, Cheney a fost învinsă în alegerile primare din statul său natal Wyoming şi îşi va pierde locul în Cameră, în timp ce Adam Kinzinger din Illinois a refuzat chiar să candideze pentru a fi reales. Elaine Luria, o democrată din Virginia, un district de tip swing-district, nu a reuşit să îşi păstreze locul în Cameră în noiembrie.

Într-o prefaţă la raport, Cheney a menţionat că unii dintre colegii săi republicani, inclusiv Pence, “împreună cu mulţi dintre oficialii numiţi care l-au înconjurat pe Donald Trump, au lucrat pentru a învinge multe dintre cele mai rele părţi ale planului lui Trump de a anula alegerile”.

Dar ea i-a mustrat pe cei care l-au susţinut pe Trump: “Astăzi, sunt poate cel mai dezamăgită de mulţi dintre colegii mei conservatori care ştiu mai bine, cei care s-au opus ameninţărilor comunismului şi terorismului islamic, dar au ajuns la concluzia că era mai uşor să îl liniştească pe Donald Trump, sau să ţină capul plecat. Am sperat la mai mult din partea lor”.

Nancy Pelosi, care a insistat mult pentru înfiinţarea comisiei din 6 ianuarie, a declarat că toţi aceştia ar trebui lăudaţi “pentru că au adus claritate de conştiinţă în activitatea noastră de apărare a democraţiei şi au oferit o “foaie de parcurs către justiţie” care va ajuta la protejarea împotriva unor viitoare atacuri”.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
donald trump,
atac,
alegeri,
dovezi,
congres,
ancheta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.