Conacul superb unde Silvio Berlusconi îşi petrecea vacanţele alături de personaje controversate precum Vladimir Putin, Tony Blair sau George W. Bush este scos la vânzare pentru o sumă colosală
Proprietatea luxoasă de pe plaja din Sardinia a fostului premier italian Silvio Berlusconi, unde acesta şi-a petrecut vacanţele alături de cei mai puternici lideri ai lumii, urmează să fie scoasă la vânzare pentru 500 de milioane de euro, scrie Financial Times.
Cei cinci copii ai defunctului Berlusconi, care a murit în iunie anul trecut la vârsta de 86 de ani, au fost de acord să vândă proprietatea, care va fi comercializată în sistem privat de către Dils, un consultant imobiliar cu sediul la Milano.
Magnatul imobiliar, devenit mogul media şi politician, a cumpărat proprietatea de 110 hectare de pe coasta de nord-est a insulei, cunoscută sub numele de Costa Smeralda, la sfârşitul anilor 1980 şi a renovat-o în întregime.
Proprietatea somptuoasă, care dispune de 68 de camere, acces direct la Marea Mediterană, mai multe piscine, terenuri de tenis, grădini de mărimea a 80 de terenuri de fotbal şi un amfiteatru, i-a găzduit cândva pe fostul preşedinte american George W. Bush şi pe fostul premier britanic Tony Blair.
De asemenea, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a petrecut vacanţa la Villa Certosa împreună cu Berlusconi de mai multe ori între 2003 şi 2010.
Printre posibilii cumpărători se numără miliardari din Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, India şi SUA. Vizionările ar trebui să înceapă în februarie.
Proprietatea ar putea fi, de asemenea, de interes pentru grupurile internaţionale de ospitalitate de lux, au adăugat aceştia, potrivit Dils.
Insula Sardinia a fost în mod tradiţional o destinaţie populară pentru oligarhii ruşi, iar câteva dintre cele mai luxoase vile din zona Costa Smeralda, care include staţiunile Porto Cervo şi Porto Rotondo, au fost achiziţionate în anii 1990 de cetăţeni ruşi. Cu toate acestea, actualul regim de sancţiuni legat de războiul din Ucraina face puţin probabilă o achiziţie de către un cetăţean rus.
Potrivit unei evaluări din 2021, proprietatea valora 260 de milioane de euro. Preţul actual cerut era mai mare decât ceea ce spera familia să obţină din vânzare, a declarat una dintre persoane.
Villa Certosa ar mai fi fost scoasă pe piaţă de două ori, în 2010 şi 2015. Însă Berlusconi a negat întotdeauna zvonurile privind o potenţială vânzare.
Presa italiană a relatat că Berlusconi a refuzat o ofertă de 500 de milioane de euro în 2015 din partea familiei regale saudite, care ar fi fost a doua tentativă de cumpărare din partea familiei al-Saud.
Cele mai mari proprietăţi ale defunctului Berlusconi au fost deţinute prin intermediul Idra, o companie imobiliară.
Înainte de moartea sa, anul trecut, costurile de gestionare a proprietăţilor, inclusiv a celei din Sardinia, scoasă acum la vânzare, au crescut de la 21 milioane de euro la 24 milioane de euro, potrivit informaţiilor publice disponibile. Mai mult de jumătate din costuri erau legate de reparaţii, întreţinere şi întreţinerea spaţiilor exterioare. Costurile totale cu energia electrică în 2022 s-au ridicat la 1,3 milioane de euro.
Familia deţine mai multe alte proprietăţi prin intermediul mai multor companii în Italia şi în străinătate. În timp ce unele active costisitoare, cum ar fi Villa Certosa, vor fi vândute, altele vor rămâne în familie.
Fiica Marina Berlusconi, preşedinta Fininvest, urmează să achiziţioneze Vila Campari de pe Lacul Maggiore din nordul Italiei de la fraţii ei. Sora ei mai mică, Barbara Berlusconi, intenţionează să cumpere, tot de la fraţii ei, proprietatea deplină a Vilei Macherio, proprietatea de lângă Milano unde ea şi fraţii ei din cea de-a doua căsătorie a defunctului Berlusconi au crescut.
Arcore, proprietatea de lângă Milano care a fost în ultimii 50 de ani reşedinţa principală a regretatului magnat, va rămâne, de asemenea, în familie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro