Conectivitatea, noul cuvânt de ordine pentru companiile din tehnologie

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 24 septembrie 2019 158 afişări

Pe măsură ce conectivitatea pare să oblige, într-o măsură tot mai mare, la crearea unor produse care să poată fi integrate într-un ecosistem, companiile încep să dezvolte şi soluţii care să fluidizeze traficul tot mai mare de date. În acest context, Signify a prezentat recent noile sale soluţii pentru transmisiuni de date şi eficientizarea interacţiunii dintre om şi maşină.

Signify (fosta Philips Lighting), unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi soluţii de iluminat la nivel global, prezent şi pe piaţa din România, a prezentat în cadrul unui eveniment cu presa mai multe soluţii inovatoare, printre acestea numărându-se noua gamă

Li-Fi dezvoltată de companie, Trulifi.

LiFi este o tehnologie de comunicaţii fără fir de mare viteză care utilizează lumină vizibilă (în prezent, folosind LED-uri) pentru a transmite informaţii. WiFi şi LiFi sunt similare, deoarece ambele tehnologii sunt wireless, dar şi foarte diferite, deoarece, spre deosebire de WiFi, care se bazează pe unde radio, LiFi utilizează comunicaţii de lumină vizibilă (VLC) sau unde de spectru în infraroşu şi în apropierea UV. Cu alte cuvinte, LiFi funcţionează utilizând lumină vizibilă, cum ar fi lumina emisă de orice lampă obişnuită sau bec.

În acest fel, tehnologia LiFi utilizează impulsuri de la lumini cu LED-uri pentru a transmite date şi pentru a oferi conectivitate mult mai rapidă la internet. Gama Trulifi, prezentată de Signify, include şi un sistem fix end-to-end, viteză de până la 250 Mbps, care funcţionează ca un cablu wireless, ideal pentru conectarea dispozitivelor. Aplicaţiile potenţiale includ conectarea roboţilor sau a maşinilor în medii dure de radiofrecvenţă (RF), cum ar fi instalaţiile industriale sau spitalele în care este posibil să nu fie permisă comunicaţiile pe frecvenţe radio.

Globalworth, dezvoltator prezent şi pe piaţa din România, a instalat deja LiFi la birourile sale din turnul Spektrum din Varşovia. Compania a lucrat cu Signify pentru a îmbunătăţi utilizarea proprietăţilor de birou ale companiei. Trulifi 6002, produsul dezvoltat de compania olandeză, este acum instalat în trei săli de conferinţe de la birourile Globalworth.

Reprezentanţii Signify au mai prezentat, în cadrul aceluiaşi eveniment, noua generaţie de stâlpi stradali inteligenţi precum şi noua gamă a becurilor inteligente Hue, produse-fanion ale companiei olandeze.

Noul stâlp inteligent BrightSites găzduieşte o gamă largă de aplicaţii IoT (Internet of Things), conectivitate, camere şi senzori de mediu, precum şi iluminare LED controlată, de înaltă calitate, eficientă din punct de vedere energetic. Reprezentanţii Signify au adăugat că noii stâlpi BrightSites IoT se bazează pe o tehnologie dezvoltată alături de Ericsson, care furnizează iluminare LED şi conectivitate wireless 4G.

Principalele caracteristici oferite de stâlpii inteligenţi BrightSites includ senzori pentru a asigura monitorizarea mediului şi care colectează date pentru a sprijini deciziile care pot îmbunătăţi condiţiile urbane; camere care pot urmări condiţiile rutiere pentru a ajuta la îmbunătăţirea traficului; ecrane care pot afişa mesaje de urgenţă sau pot fi folosite ca panouri publicitare.

Noii stâlpi inteligenţi au fost deja implementaţi în mai multe oraşe din întreaga lume, printre care San Jose, California, în Statele Unite ale Americii şi Hospitalet din Spania.

În fine, noua generaţie a Philips Hue a venit cu noutatea conectivităţii prin Bluetooth, care permite controlarea de pe smartphone a dispozitivelor disponibile. Olandezii au pus la dispoziţie şi o serie de scenarii (culoare şi intensitate) prestabilite pentru a crea ambianţa sau pentru a o adapta rutinei zilnice. Compatibilitatea şi configurarea prin Bluetooth cu ajutorul dispozitivelor Google Home şi Google Nest va fi disponibilă în curând. Până atunci, noile becuri Hue cu Bluetooth vor funcţiona cu Google Assistant doar prin intermediul bridge-ului Hue (o consolă ce coordonează produsele Hue disponibile în casă).

Piaţa globală a dispozitivelor pentru locuinţe inteligente ar urma să crească cu 26,9% în 2019, la 832,7 milioane de produse livrate, potrivit raportului Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker, realizat de compania de consultanţă International Data Corporation (IDC). Creşterea susţinută va continua cu o rată anuală de 16,9% în perioada 2019-2023, ajungându-se la aproximativ 1,6 miliarde de dispozitive livrate anual, pe măsură ce consumatorii adoptă mai multe dispozitive în casele lor şi pe măsură ce disponibilitatea globală a produselor şi serviciilor creşte.

„2018 a fost un an marcat de intrarea produselor în casele consumatorilor, atât Amazon cât şi Google au excelat prin acest lucru prin boxe inteligente low-cost şi multiple pachete pe categorii de dispozitive”, a declarat managerul de cercetare Jitesh Ubrani pentru IDC Mobile Device Trackers. „Cu toate acestea, 2019 va fi mai mult despre legarea diferitelor dispozitive pentru a forma o experienţă mai coerentă şi, mai important, stratificarea serviciilor suplimentare.”

Deşi piaţa va fi dominată în esenţă de două companii, Amazon şi Google, Apple ar avea de asemenea de aşteptat să recupereze teren în următorii ani. Dincolo de Apple, Samsung este o altă companie care merită urmărită, întrucât produsele sale se extind în fiecare categorie, iar compania continuă să investească în Bixby şi Tizen.

„O tendinţă importantă de urmărit este modul în care asistenţii inteligenţi devin integraţi în toată casa”, a declarat Ramon T. Llamas, director de cercetare pentru Programul IoT al IDC. „Asistenţii inteligenţi vor acţiona ca punct de contact cu mai multe dispozitive inteligente pentru acasă şi vor deveni, în esenţă, piatra de temelie a experienţei inteligente pentru acasă. Deja am văzut asta cu difuzoarele inteligente şi acest lucru va trece în cele din urmă la aparate, termostate şi diverse produse de divertisment.”

Potrivit raportului de activitate aferent trimestrului al doilea din 2019, numărul terminalelor de lumină Signify instalate a crescut cu 3 milioane faţă de valoarea din primul trimestru, până la 50 de milioane de unităţi.

„Ne-au fost confirmate perspectivele că, în 2019, motoarele noastre de creştere a profitului (LED, Professional şi Home combinate) trebuie să asigure o creştere a vânzărilor comparabile, în intervalul de la 2% la 5%”, nota în cadrul raportului Eric Rondolat, CEO al Signify. „În ceea ce priveşte semnificaţia totală, ne propunem să atingem în 2019 o marjă EBITDA ajustată în intervalul 11% - 13%, valoare stabilită la momentul listării din mai 2016.”

Signify şi-a majorat în 2018 businessul local cu peste 10%, în condiţiile în care sectorul privat, în special retailul şi sectorul industrial, a realizat proiecte de iluminat de anvergură. În 2017, afacerile Philips Lighting România s-au situat la peste 292 mil. lei (aprox. 64 mil. euro), potrivit ZF. La nivel global, Signify a avut venituri de 6,4 mili­arde de euro în 2017. Compania are aproximativ 30.000 de angajaţi în peste 70 de ţări.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.