Cooperativa Argedava Novaci investeşte 8 mil. euro într-o hală de depozitare a cepei. „Diferenţa dintre preţul cepei vara şi cel din primăvară este mai mult decât dublă, iar asta justifică investiţia.“
Cooperativa Agricolă Argedava Novaci, care cultivă în total 800 de hectare de teren în mai multe judeţe din jurul Capitalei, vrea să investească 8 milioane de euro într-o hală de depozitare şi condiţionare a cepei, mizând pe diferenţele de preţ dintre perioada de supraproducţie şi primăvară, atunci când România este nevoită să importe.
Cooperativa Agricolă Argedava Novaci, care cultivă în total 800 de hectare de teren în mai multe judeţe din jurul Capitalei, vrea să investească 8 milioane de euro într-o hală de depozitare şi condiţionare a cepei, mizând pe diferenţele de preţ dintre perioada de supraproducţie şi primăvară, atunci când România este nevoită să importe.
„Depozitul va avea o suprafaţă de 2.500 mp şi o capacitate de 7.500 de tone. Investiţia se va ridica la circa 8 milioane de euro, din care 6 mil. euro prin fonduri AFIR. Acum avem o suprafaţă cultivată de 50 ha de ceapă în câmp, iar capacitatea totală a cooperativei se apropie de 800 de hectare, aici incluzând membrii fondatori şi membrii cooperatori“, a spus Ionuţ Vochin, preşedintele cooperativei şi director executiv al Oxigen Agro Product Company, parte a Argedava Novaci.
Conform ultimelor date, România importă peste 80.000 de tone de ceapă anual din Ţările de Jos sau alte ţări ale Uniunii Europene. Producţia anuală, care trece de 300.000 de tone, nu reuşeşte să acopere necesarul de consum pentru că România nu are depozite care să menţină ceapă pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, antreprenorii din domeniu spun şi că o parte din această cantitate de ceapă se produce în gospodăriile proprii şi nu ajunge în circuitul economic.
„România produce în prezent între 30 şi 40% din consum. Cea mai mare problemă este că nu avem capacităţi de condiţionare şi de depozitare pentru că această legumă are nevoie de nişte celule de ventilare pentru păstrare. Or aceste celule costă foarte mult. Doar partea de ventilare pe o hală de 500 mp mă costă circa 1,4 milioane de euro, sunt practic două celule de 700.000 de euro. Ceea ce înseamnă investiţii destul de mari“.
Antreprenorul adaugă că astăzi ceapa prezintă interes pentru că diferenţa de preţ dintre vară-toamnă când există supraproducţie şi cel din primăvară este mai mult decât dublă. „Preţul de la recoltare din vară-toamnă este de 1,5-2 lei/kg angro şi preţul de astăzi este undeva la 3,5 lei/kg, dar anul trecut a fost 7 lei/kg. Diferenţa dintre preţul din vară şi cel din primăvară este fantastic de mare, cel puţin dublu, ceea ce justifică investiţiile în capacităţi de depozitare şi condiţionare“. În plus, el spune că pentru că România nu poate asigura necesarul de consum, nu se vorbeşte nici despre procesare. Astăzi ceapa este folosită cu precădere în zacuscă de exemplu, însă este folosită şi în alte produse alimentare.
„Automat, din ceapa calitatea a doua pe care orice cultivator o are, se poate obţine şi de acolo un plus valoare. De exemplu, fulgii de ceapă se folosesc în sectorul mezelurilor“.
Oxigen Agro Product Company deshidratează ceapă de 12 ani şi a investit recent într-un deshidrator cu o capacitate de 2,5 tone per şarjă şi Argedava are un deshidrator de 10 tone/şarjă, care practic deshidratează 10 tone (circa un tir) de ceapă în 24 de ore.
„România are astăzi capacitate de producţie astfel încât să acopere consumul. Iar diferenţa aceasta de preţ între vară şi primăvară indică asta. Este clar că producţia există, din moment ce se inundă piaţa, preţul scade şi după preţul creşte pentru că nu mai sunt cantităţi disponibile şi accesăm importuri“.
Ionuţ Vochin spune că planul cooperativei este să devină cel mai mare cultivator de ceapă din sudul ţării. „În următorii cinci ani vom depăşi 1.000 de hectare cultivate cu ceapă“.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro