"Coşmarul Brexit" se întoarce: ce se va întâmpla cu Marea Britanie dacă alege să nu semneze un acord cu Uniunea Europeană

Postat la 16 iulie 2019 772 afişări

"Coşmarul Brexit" se întoarce: ce se va întâmpla cu Marea Britanie dacă alege să nu semneze un acord cu Uniunea Europeană
Scenariul unei ieşiri fără acord din Uniunea Europeană pare din aproape, iar companiile - atât cele din Marea Britanie, cât şi cele din restul Europei - se pregătesc pentru ce e mai rău, scriu cei de la Bloomberg.
 
Deşi Theresa May explicase, în numeroase rânduri, că un Brexit fără acord ar dăuna tuturor părţilor implicate, Boris Johnson pare să fie de cu totul altă părere.
 
Johnson este favorit să preia poziţia de prim ministru, iar viziunea sa este diametral opusă faţă de cea a fostului lider de la Londra.
 
În prezent, variantele sunt ieşirea fără acord sau semnarea unei înţelegeri cu ceilalţi lideri europeni.
 
În primul scenariu, legislatorii britanici ar trebui să modifice majoritatea normelor fiscale existente şi care funcţionează de mai bine de 46 de ani. Exporturile şi importurile ar fi taxate, accesul produselor pe piaţa unică europeană ar fi restricţionat (şi vorbim de o piaţă de sute de milioane de consumatori); preţurile produselor comercializate intern ar creşte în mod semnificativ, iar tarifele preferenţiale la anumite tipuri de servicii (vorbim în primul rând de telecomunicaţii) ar dispărea.
Dincolo de economie, care va „încasa” cele mai puternice lovituri, există şi numeroase alte aspecte, precum cel social - oamenii nu vor mai putea circula liber în Europa, iar statutul britanicilor plecaţi să muncească în afara Regatului Unit ar fi unul incert.
 
Una dintre cele mai importante probleme este graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Punctul vamal ar trebui instalat pentru că Irlanda de Nord ar ieşi din Uniunea Europeană, iar Irlanda ar rămâne.
 
Şi chiar dacă Irlanda de Nord e parte a Regatului Unit al Marii Britanii iar Irlanda este un stat separat, numeroase familii de irlandezi sunt "împrăştiate" în cele două teritorii; apariţia unei graniţe închise ar fi o schimbare de neconceput pentru acestea.
 
Graniţa în cauză a fost şi un punct fierbinte în timpul negocierilor dintre guvernul May şi reprezentanţii Uniunii. Variantă agreată a fost ca graniţa să rămână deschisă pentru o perioadă chiar şi după Brexit, găsindu-se ulterior soluţii pentru a securiza frontiera blocului comunitar.
 
Cea de-a doua variantă, care propune un acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ar însemna păstrarea unor norme europene şi, cel mai important, dreptul de liberă circulaţie pentru restul europenilor în Marea Britanie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
marea britanie,
acord,
europa,
refuz,
semnare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.