Criza apei provocată de secetă ameninţă producţia de alcool, determină scumpiri, naşte războaie

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 09 iunie 2023 25 afişări

Criza apei provocată de secetă ameninţă producţia de alcool, determină scumpiri, naşte războaie Foto: Unsplash

Diageo, cel mai mare produ­că­tor de băuturi alcoolice din lume, se teme că schimbările climatice vor crea o criză a ingredientului esenţial pentru acest sector, apa, scrie Bloomberg.

Securitatea apei reprezintă cel mai semnificativ risc având legătură cu schimbările climatice pentru pro­ducătorul ginului Tanqueray şi berii Guinness, a avertizat recent Michael Alexander, director în cadrul Diageo, care deţinea 43 de fabrici în zone cu probleme legate de apă anul trecut.

Planeta se încălzeşte într-un ritm extrem de rapid, provocând valuri de căldură mai intense, perioade neobiş­nuit de lungi de secetă, iar acest lucru forţează companiile să adopte strate­gii care folosesc mai puţină apă în industrii cunoscute pentru gradul ridicat al utilizării apei.

În acest context, Diageo supervi­zează proiecte de eficientizare a utilizării apei în Turcia şi plănuieşte să-şi reducă gradul de utilizare a apei până în 2030.

Primarul unui orăşel din Franţa a anunţat că va creşte preţurile apei pen­tru locuitorii acestuia în încerca­rea de a încuraja pe toată lumea să economisească apă în timpul verii pe fondul avertismentelor de secetă, notează The Local. Jerome Viaud, primarul orăşelu­lui Grasse, a anunţat că va stabili pre­ţuri mai mari pentru apă în perioada verii faţă de cea a iernii.

În prezent, 23 de departamente din Franţa au instituite anumite nive­luri de restricţii privind apa, partea de sud a ţării având cel mai mult de su­ferit. În Grasse, cei care consumă volume mari de apă în timpul verii şi-ar putea vedea facturile crescând considerabil. Grasse nu este singurul orăşel din Franţa care a încercat un astfel de sistem de preţuri progresive pentru apă.

Deficitul de apă naşte şi con­flic­te. Iranul şi Afganistanul sunt prinse într-o dispută îndelungată privitoare la utilizarea apei din râul Helmand, potrivit Deutsche Welle.

Iranul şi talibanii au schimbat fo­curi de armă recent la graniţa repu­blicii islamice cu Afganistanul, inten­si­ficând tensiunile dintre cele două ţări. Râul Helmand este o sursă vitală de apă pentru ambele părţi, susţi­nând agricultura, zootehnia şi eco­sistemele din regiune.

Un alt conflict are legătură cu uti­lizarea apei în sectorul agricol spaniol. Acesta riscă să afecteze unul dintre cele mai renumite exporturi ale ţării pe piaţa europeană: căpşu­nele, relatează Financial Times.

Un grup de activişti din Germa­nia cere boicotarea a ceea ce acesta numeşte „căpşunele secetei“.

Disputa are legătură cu legislaţia propusă de guvernul conservator din Andaluzia, despre care criticii spun că ar legaliza până la 1.000 de puţuri ilegale utilizate de fermieri şi ar ameninţa să sece una dintre cele mai importante zone umede din Europa, Donana.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.