Crizele din sistemul bancar, principala îngrijorare a miniştrilor de Finanţe din G7. Liderii au avertizat că incertitudinea planează în jurul economiei globale
Miniştrii de finanţe din G7 au avertizat asupra "incertitudinii sporite" care înconjoară economia globală şi asupra necesităţii de a aborda lacunele de reglementare din sistemul bancar în urma turbulenţelor din sectorul financiar.
"Economia globală a dat dovadă de rezistenţă în faţa multiplelor şocuri", au declarat miniştrii de finanţe ai celor mai avansate economii ale lumii în comunicatul lor final după o reuniune ministerială de trei zile desfăşurată sâmbătă în Japonia.
"Cu toate acestea, trebuie să rămânem vigilenţi şi să rămânem agili şi flexibili în politica noastră macroeconomică, pe fondul incertitudinii sporite cu privire la perspectivele economice globale."
Miniştrii de finanţe au remarcat, de asemenea, necesitatea de a umple "lacunele de date, de supraveghere şi de reglementare" din sistemul bancar, care au ieşit la iveală în urma prăbuşirii în martie a Silicon Valley Bank şi Signature Bank şi a falimentului First Republic în ultimele săptămâni.
În ultimele luni, SUA şi partenerii săi din G7 au făcut din eliminarea lacunelor sancţiunilor şi combaterea evaziunii prioritatea lor, în condiţiile în care, la mai bine de un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, apetitul pentru impunerea de restricţii asupra unor noi părţi ale economiei ruseşti a scăzut.
În acest context, miniştrii de finanţe au convenit, de asemenea, să consolideze schimbul de informaţii cu privire la posibila eludare a sancţiunilor şi să monitorizeze eficacitatea plafoanelor de preţ pentru ţiţeiul şi produsele petroliere ruseşti. "Ne menţinem angajamentul de a contracara orice încercare de a eluda şi submina măsurile noastre de sancţionare", se arată în comunicat.
G7 s-a angajat să ofere Ucrainei un sprijin economic de 44 de miliarde de dolari, permiţând aprobarea de către FMI a unui program de împrumut pe patru ani în valoare de 15,6 miliarde de dolari.
"A fost o mare realizare pentru noi faptul că G7 a reuşit să îşi consolideze unitatea în loc să meargă pe căi separate pentru a aborda provocările internaţionale majore", a declarat sâmbătă Shunichi Suzuki, ministrul japonez de finanţe.
Potrivit unor persoane informate cu privire la discuţii, Bruxellesul discută, de asemenea, despre restricţii asupra anumitor exporturi ale UE către ţări pe care le suspectează că reexportă produse sancţionate către Rusia, pentru a preveni ca componente critice să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina.
Înaintea reuniunii miniştrilor de finanţe, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a cerut "acţiuni coordonate" din partea ţărilor G7 împotriva utilizării coerciţiei economice de către Beijing. G7 a convenit să lanseze până la sfârşitul anului un cadru pentru colaborarea lanţului de aprovizionare în domeniul energiei curate, însă documentul de 14 pagini nu conţinea nicio referire la preocupările legate de securitatea economică legate de China.
Yellen a făcut aceste comentarii în timp ce Washingtonul finalizează un nou mecanism de verificare a investiţiilor în străinătate care vizează China.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro