CSR 2023. Prânzul Comunitar

Postat la 24 octombrie 2023 35 afişări

CSR 2023. Prânzul Comunitar

Motivaţie:

Proiectul a pornit din necesitatea de a oferi sprijin copiilor şi tinerilor din familii vulnerabile, în scopul dezvoltării lor fizice, psihice şi emoţionale. Astfel, acţiunea comunitară întreprinsă îmbină socializarea cu învăţarea activă, fiind dedicată atât copiilor, cât şi vârstnicilor cu venituri reduse, care nu îşi permit participarea activă la viaţa publică, socială şi culturală. Totodată, iniţiativa răspunde celor cinci obiective cuprinse în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă: ODD 1 – Fără Sărăcie, ODD 2 – Foamete Zero, ODD 3 – Sănătate şi Bunăstare, ODD 4 – Educaţie de Calitate, ODD 17 – Parteneriate pentru realizarea ODD-urilor.

Descrierea proiectului:

Programul, de care au beneficiat în mod direct copii din medii dezavantajate din judeţele Ialomiţa, Hunedoara, Dolj şi Tulcea a fost lansat în ianuarie 2021, în două comunităţi din ţară, având astfel un număr limitat de beneficiari. Metropolitan Life s-a alăturat ca partener în martie 2022, iar contribuţia de 25.000 de euro oferită proiectului Prânzul Comunitar, realizat în colaborare strânsă cu Asociaţia Copii pentru Viitor, a permis extinderea acestuia şi creşterea numărului de beneficiari de la câteva zeci la câteva sute de copii şi adolescenţi, devenind, astfel, o iniţiativă mult mai sustenabilă pe termen lung. În cadrul programului sunt organizate, alături de voluntari, ateliere şi acţiuni cu caracter recurent, precum ateliere de educaţie financiară, dezvoltare personală, creativitate, dans, orientare în natură. Prin intermediul acestora, proiectul îşi propune crearea unui mediu propice pentru socializarea pozitivă, îmbunătăţirea comunicării, implicarea comunitară, stimularea voluntariatului în rândul adolescenţilor, scăderea ratei de abandon şcolar şi reducerea risipei alimentare.

Rezultate:

Peste 950 de copii şi tineri au fost beneficiari direcţi, iar peste 1.500 de persoane au fost beneficiari indirecţi. Au fost pregătite peste 3.500 de porţii de mâncare, cu ajutorul a peste 250 voluntari implicaţi, iar peste 3 tone de produse au fost salvate de la distrugere, de la băncile pentru alimente. Totodată, au fost organizate zeci de ateliere. Astfel, întregul proiect a contribuit la sprijinirea comunităţilor în care se desfăşoară şi a adus speranţa unui viitor mai bun. Rezultatele obţinute până în prezent susţin obiectivele pe termen lung ale proiectului, precum extinderea în zone izolate, insuficient deservite, divesificarea atelierelor (orientare vocaţională, financiară, teatru), organizarea de prânzuri destinate persoanelor cu dizabilităţi, iniţierea unor consilii consultative şi centre educaţionale comunitare în comunităţile deservite, cu ore remediale şi mâncare caldă, precum şi dezvoltarea reţelei de voluntari. Prânzul Comunitar este un program ce ilustrează importanţa implicării companiilor din România în proiecte de responsabilitate socială pentru crearea unei societăţi mai echitabile şi sustenabile. Prin resursele financiare şi expertiză, acestea pot aduce oportunităţi pentru comunităţile vulnerabile, contribuind la reducerea inegalităţilor şi la crearea unei vieţi mai bune şi asumându-şi un rol activ în dezvoltarea durabilă a societăţii, cu un impact pozitiv pe termen lung.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.