Cu un randament de 20% de la începutul anului, Bursa de Valori Bucureşti este cea mai performantă piaţă de capital din Europa şi pe primele locuri la nivel mondial

Autor: Liviu Popescu Postat la 08 iulie 2024 47 afişări

Cu un randament de 20% de la începutul anului, Bursa de Valori Bucureşti este cea mai performantă piaţă de capital din Europa şi pe primele locuri la nivel mondial

Cu un randament de 20% de la începutul anului prin prisma evoluţiei indicelui principal BET, şi de 27% cu tot cu dividende, acţiunile româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti sunt cele mai performante din Europa de la începutul acestui an şi pe primele locuri la nivel mondial, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Astfel, marile burse europene, precum Paris, Londra, Frankfurt, Budapesta, Milano sunt în spatele României în privinţa evoluţiei indicilor principali, ceea ce arată că evaluările atractive din ultima perioadă de timp de la Bucureşti s-au transpus şi în aprecierile bursiere.

De la începutul acestui an, indicele AEX de la Amsterdam  este în spatele BET de la Bucureşti cu un randament de 19,1% urmat de Budapesta cu 19%, FTSE Milano cu 12,7%.

Pe de altă parte Paris are plus 2%, DAX plus 10,7%. Cel din urmă este un indice total return, care reflectă şi evoluţia randamentelor dividendelor. La Bucureşti, BET-TR are plus 27% de la începutul acestui an.​

Brokerii pun această evoluţie atât pe seama evoluţiei economiei - cu rate de creştere peste media UE, însă mai ales pe un context favorabil determinat de stabilitatea internă şi, oarecum paradoxal, de proximitatea unui conflict armat care a făcut ca România să devină o zonă strategică mult mai importantă. Dar, listarea Hidroelectrica pare a fi factorul principal.

“Ca orice piaţă cu marfă bună şi cu mulţi participanţi, şi piaţa bursieră din România a devenit mult mai atractivă. Rezervele de subevaluare pe care multe dintre companiile listate la BVB le aveau de ani de zile au fost repede „arse” de intrările noi de capital care au (re)descoperit piaţa locală”, se arată într-un raport al Prime Transaction.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
incepere,
randament

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.