Cum a ajuns Turcia să monteze panouri solare chinezeşti în România: Este o oportunitate de aur pentru noi. Odată ce am intrat în România, am văzut un potenţial enorm pentru extindere

Autor: Roxana Petrescu Postat la 03 octombrie 2023 167 afişări

Turcia are un parc de producţie de energie de 100.000 MW, faţă de cei 18.000 MW ai României, fiind a şasea piaţă europeană ca dimensiune şi a 14-a la nivel global.

Cum a ajuns Turcia să monteze panouri solare chinezeşti în România: Este o oportunitate de aur pentru noi. Odată ce am intrat în România, am văzut un potenţial enorm pentru extindere

În timp ce companiile turceşti văd din România o oportunitate imensă pentru a sprijini tranziţia energetică europeană, campionii naţionali, Hidroelectrica sau Electrica, bat pasul pe loc la noi în ţară şi fac bani din scumpirea energiei.

Turcia are un parc de producţie de energie de 100.000 MW, faţă de cei 18.000 MW ai României, fiind a şasea piaţă europeană ca dimensiune şi a 14-a la nivel global. Jumătate din această capacitate este montată în surse regenerabile (hidro, eolian, solar, geotermal). Cu un consum de energie în creştere, Turcia a devenit la rândul său un exemplu privind tranziţia energetică şi pare acum pregătită să pună umărul şi la tranziţia spre verde a UE, piaţa de intrare fiind chiar România.

Cu o populaţie de peste 85 de milioane de persoane şi cu un segment de producţie industrială în creştere, situat chiar la porţile Europei, Asiei şi Orientului Mijlociu, Turcia a devenit unul dintre susţinătorii reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltându-şi capacităţile de energie verde în ultimii ani, se arată într-o analiză a Reuters.

„Între 2018 şi 2021, ţara a reuşit să-şi crească producţia de energie cu 9% în timp ce a redus cu 8% producţia de energie pe bază de cărbuni datorită unei creşteri agresive cu 21% a unităţilor de energie verde cum ar fi eolienele, solarele şi energia hidro“, mai spune Reuters, citând date ale EMBER. În aceeaşi perioadă, consumul de gaze naturale al Turciei a crescut cu 18%, tot datorită trecerii centralelor pe cărbuni spre un combustibil mai puţin poluant. Ţinând cont de magnitudinea tranziţiei din piaţa internă, Turcia pare acum pregătită să pună umărul şi să extragă avantaje economice din tranziţia energetică pe care se chinuie Uniunea Europeană să o lanseze. Iar una dintre porţile de intrare pentru companiile turceşti esta chiar România, sufocată cel puţin în acest moment chiar de dimensiunea oportunităţilor care îi bat la uşă.

Una dintre companiile turceşti care beneficiază de oportunitatea adusă de tranziţia energetică europeană este Helios Energy, lansată în 2022 de către grupul Doguhan Enerji. „Călătoria noastră europeană a început atunci când am primit o invitaţie de a participa la un proiect solar în România din partea unuia dintre clienţii noştri. În Turcia, noi suntem axaţi pe dezvoltarea proiectelor de energie eoliană. Proiectul solar Răteşti (Argeş), cu o capacitate uimitoare de 155 MW, a marcat intrarea noastră pe piaţa de energie solară din România“, spune Batuhan Ildas, managing partner în cadrul Doguhan Enerji, citat de SeeNext.

Mişcarea pe care o face Turcia este foarte interesantă şi arată receptivitatea acestei ţări la o oportunitate care este practic la uşa sa. Spre comparaţie, în acest moment, România pare mai degrabă încurcată de dimensiunea fondurilor pe care le are la dispoziţie pentru tranzaiţia sa energetică, de oportunitatea istorică, fiind puţine investiţii palpabile realizate în acest moment.

Reprezentantul Doguhan Enerji mai spune în acelaşi interviu că deja compania are un portofoliu de proiecte de circa 1.000 MW în România.

„Când vine vorba de investiţiile necesare în infrastructură, Europa de Sud-Est iese în evidenţă ca fiind o regiune care are o nevoie acută de dezvoltare în comparaţie cu alte părţi din Europa. Cererea pentru creşterea ofertei de energie este foarte pronunţată aici. Pe măsură ce ţările din regiune se dezvoltă şi necesarul lor de energie creşte. Ca să fiu sincer, această oportunitate de aur ne-a atras atenţia către ţările din zonă“, mai spune Batuhan Ildas. Acesta mai spune că firma deja a acumulat multă experienţă chiar în Turcia, ambiţia de acum fiind expansiunea. Optica de lucru diferă mult faţă de ceea ce se vede pe plan local, unde companii cu un potenţial imens încă nu reuşesc să facă paşi în regiune. Hidroelectrica sau Electrica sunt companii care ar trebui să aibă un cuvânt de spus în energia regională, dar care deocamdată nu găsesc curajul să iasă peste graniţe.

„Ambiţia noastră a fost să ne extindem operaţiunile în Europa şi regiunea MENA (Orientul Mijlociu şi nordul Africii) şi am explorat în mod activ diferite pieţe şi am participat la licitaţii. Europa de Sud-Est a intrat sub radarul nostru, mai ales în contextul în care mulţi investitori turci sunt deja implicaţi activ în această regiune. Dar deşi am participat la numeroase licitaţii în zonă, nimic substanţial nu s-a materializat.“

„Asta până când am primit invitaţia din partea clientul nostru din Răteşti (grupul israelian Econergy) care a fost ca un catalizator pentru intrarea noastră pe piaţa din România. Odată făcut acest pas, am avut şansa să vedem cât de vast este potenţialul pentru extinderea operaţiunilor noastre“, mai spune reprezentantul Doguhan Enerji. El mai spune că deja compania a intrat în Ungaria, iar în viitor doreşte să se extindă în Polonia, Bulgaria şi Cehia.

România are în acest moment circa 3.000 MW în proiecte de energie eoliană şi 1.400 MW în parcuri solare. Potrivit estimărilor incluse în cea de-a doua ediţie a Codului de bune practici pentru energia regenerabilă în România, în următorii doi-trei ani, România se poate aştepta la puneri în funcţiune de circa 3.000 MW-4.000 MW.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.