Cum a ajuns un sat de pescari să se transforme într-un gigant cu peste 12 milioane de locuitori
Oraşul chinezesc Shenzhen, un miracol economic al Chinei, a fost numit Silicon Valley al hardware-ului, deoarece de aici provin piesele componente ale smartphone-urilor şi computerelor din întreaga lume.
În 1980 Shenzhen, un fost sat de pescari, a fost transformat într-o zonă economică liberă, un experiment în capitalismul de piaţă al Chinei comuniste. Efectele au fost explozive. În 30 de ani, Shenzhen s-a transformat într-un oraş cu o populaţie de peste 12 milioane de oameni.
Aici se află piaţa Huaqiangbei, probabil cea mai mare piaţă electronică din lume. Filmarea în interior este interzisă. Comercianţii de la standuri vând orice, de la ultimele gadgeturi la cele mai mici şuruburi. Dacă vrei, poţi cumpăra toate piesele de care ai nevoie să-ţi asamblezi propriul smartphone.
Deoarece Shenzhen atrage muncitori din întreaga ţară, scena culinară a oraşului este la fel de variată ca populaţia sa. Un experiment culinar de neratat este tradiţionala supă chinezească care poate fi gătită personalizat, în funcţie de ingredientele preferate ale fiecărui client.
O altă atracţie o reprezintă Robomaster, o competiţie organizată de compania locală de tehnologie DJI. Echipe de studenţi din toată lumea concurează folosind roboţi pe care i-au construit singuri şi i-au programat să se împuşte reciproc pentru a distruge baza adversă. Concursul îşi propune să promoveze ingineria şi programarea şi să ţină Shenzhen în prim-planul revoluţiei tehnologice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro