Cum a devenit bursa din România un paradis pentru investitorii care vor să se refugieze de volatilitate
Bursa de la Bucureşti se conturează ca un paradis de investiţii pentru banii investitorilor internaţionali în contextul în care performanţa pieţei locale de capital surclasează majoritatea pieţelor din lume în ultimele şase luni, apreciază Bloomberg.
Evaluările ieftine, randamentele în creştere pe dividende, şi creşterea economică accelerată au impulsionat indicele BET să îşi revină după ce a atins minimul ultimilor doi ani.
Statutul de piaţă de frontieră şi investiţiile în creştere din partea fondurilor de pensii Pilon II, ajută piaţa de 22,4 miliarde de dolari a României să fie relativ protejată în faţa volatilităţii globale.
De la începutul anului 2019 indicele principal BET are plus 23%.
Potrivit Bloomberg, a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană are cel mai scăzut grad de rating investiţional acordat de Moodys şi S&P.
Creşterea economică a României în al doilea trimestru a ajuns la 4,4% de la an la an una dintre cele mai accelerate din Uniunea Europeană, alimentată de consumul gospodăriilor.
Deşi exporturile reprezintă o parte importantă din economia României, piaţa de capital este relativ protejată de încetinirea globală deoarece este dominată de bănci şi companii de energie are au clienţi majoritar locali.
Banca Transilvania, cea mai mare bancă de pe piaţa locală, şi Fondul Proprietatea, au condus revenirea indicelui BET după ce guvernul a dat înapoi pe aşa-numita „taxă pe lăcomie”, care a dat peste cap bursa românească în decembrie şi ianuarie.
Acţiunile româneşti se tranzacţionează la multipli de 7,8x, în comparaţie cu 12x în Cehia şi Polonia, 13x pentru indicele pieţelor emergente MSCI, şi 18x pentru Stoxx Europe 600.
„Acţiunile de pe piaţa locală se tranzacţionează la multipli reduşi, ceea ce le face atractive pentru investitori locali şi internaţionali. Piaţa românească a oferit unele dintre cele mai mari randamente la nivel global anul acesta”, spune Alexandru Ilisie, manager de portofoliu al OTP Asset Management la Bucureşti, citat de Bloomberg.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro