Cum a fost de fapt, piaţa imobiliară în 2023: apartamentele au fost mai sumpe decâ anul trecut, iar Capitala reprezintă piaţa cea mai efervescentă în continuare

Autor: Ioana Matei Postat la 19 decembrie 2023 577 afişări

Cum a fost de fapt, piaţa imobiliară în 2023: apartamentele au fost mai sumpe decâ anul trecut, iar Capitala reprezintă piaţa cea mai efervescentă în continuare

În 2023, apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 7% mai scumpe decât anul trecut. Românii au căutat cel mai des apartamente cu două camere (în proporţie de 48%), iar oraşul în care s-au tranzacţionat cel mai rapid proprietăţile a fost Bucureşti, potrivit Storia.ro. Platforma de imobiliare a lansat Rezumat de Storia, un raport anual care îşi propune să aducă mai multă transparenţă pe piaţa imobiliară, oferind informaţii despre cum au evoluat preţurile, care sunt cele mai căutate proprietăţi, care sunt oraşele cu cele mai prietenoase sau cu cele mai ridicate preţuri, dar şi multe alte date importante despre cum a arătat anul 2023 pe piaţa imobiliară.

„Anul 2023 s-a dovedit a fi un an dinamic pe piaţa imobiliară, motiv pentru care am lansat Rezumat de Storia, un raport anual gândit pentru cei aflaţi în căutarea unei locuinţe. Scopul nostru a fost să oferim o perspectivă detaliată asupra evoluţiilor preţurilor şi preferinţelor în domeniul imobiliar de la an la an. În cadrul raportului am observat lucruri previzibile, precum creşterea generală a preţurilor, dar am întâlnit şi câteva aspecte care ne-au surprins. Spre exemplu, am remarcat că luna august a devenit cel mai căutat interval atât în ceea ce priveşte închirierile, cât şi achiziţiile. Chiar dacă era un rezultat anticipat în cazul închirierilor, am fost surprinşi să constatăm că românii au manifestat un interes sporit pentru achiziţii imobiliare în aceeaşi perioadă. O explicaţie plauzibilă ar putea fi discutarea schimbării măsurilor fiscale, cu impact şi pentru piaţa imobiliară, în acea perioadă, dar şi inflaţia în scădere şi IRCC-ul mai stabil,” a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Dinamica preţurilor în 2023 – creşteri în toate categoriile

În 2023 s-a înregistrat o tendinţă de creştere a preţurilor pe piaţa imobiliară, atât în ceea ce priveşte vânzările, cât şi închirierile. Preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost de 1.687 euro/metru pătrat (+7% faţă de 2022), în timp ce preţul pentru cele vechi a fost uşor mai scăzut - 1.683 euro/metru pătrat (+8%). În Bucureşti, preţul mediu solicitat a fost de 1.582 euro/metru pătrat (+4% faţă de 2022), în timp ce în Cluj-Napoca un apartament s-a vândut, în medie, cu 2.457 euro/metru pătrat (+7%). Preţurile medii de achiziţie au crescut şi în alte oraşe mari din ţară în 2023: Iaşi - 1.413 euro/metru pătrat (+7% faţă de 2022), Constanţa - 1.610 euro/metru pătrat (+7%) şi Timişoara - 1.465 euro/metru pătrat (+3%).

În Capitală, chiriile au crescut în toate sectoarele, iar cea mai mare creştere (+18%) s-a înregistrat în sectoarele 1 şi 2 la apartamentele cu două camere şi în sectorul 5 la cele cu trei camere. Cele mai mici creşteri per sectoare s-au observat în sectorul 4 (între 8% şi 10%) şi în sectorul 2 în cazul garsonierelor (+9%).

Sectorul 1 rămâne cel mai scump sector al Capitalei, unde o garsonieră s-a închiriat, în medie, cu 343 euro, un preţ cu 13% mai ridicat faţă de 2022. Cei care îşi doresc un apartament cu două camere au plătit, în medie, 521 euro, în timp ce locuitorii care caută apartamente cu trei camere au ajuns să cheltuiască, în medie, 785 euro pe lună pe chirie (+15% vs. 2022). În 2023, în Capitală preţurile pentru o garsonieră s-au încadrat între 253 euro (sectorul 5) şi 343 euro (sectorul 1). Preţurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 382 euro (sectorul 6) şi 521 euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut preţuri medii de închiriere cuprinse între 429 euro (sectorul 6) şi 785 euro (sectorul 1).

Tendinţa de creştere a preţurilor s-a observat şi în alte oraşe mari de pe platforma Storia. În Cluj-Napoca o garsonieră s-a închiriat, în medie cu 337 euro/lună, în timp ce un apartament cu două camere s-a închiriat cu 527 euro/lună. Preţurile medii de închiriere ale apartamentelor cu trei camere au crescut cel mai mult (+19% faţă de 2022) ajungând la 666 euro. În Iaşi, preţurile medii s-au situat astfel: 292 de euro pentru o garsonieră, 411 euro pentru un apartament cu două camere şi 500 de euro pentru un apartament cu trei camere. În Constanţa s-au înregistrat creşterile cele mai mari (între 26% şi 34%). Garsonierele au avut un preţ mediu de listare de 286 de euro, apartamentele cu două camere – 449 euro, în timp ce apartamentele cu trei camere au avut un preţ mediu de 601 euro. În Timişoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, preţul închirierii unei garsoniere a fost, în medie, de 237 euro. Pentru un apartament cu două camere cei interesaţi au plătit, în medie, 380 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere s-a închiriat, în medie, cu 430 de euro.

Cele mai prietenoase preţuri în 2023 pentru vânzare, luând în calcul reşedinţele de judeţ, s-au găsit în Reşiţa, unde preţul mediu solicitat a fost de 757 de euro/metru pătrat. În acelaşi timp, pentru închiriere, cele mai mici preţuri solicitate s-au înregistrat în Drobeta-Turnu Severin, unde preţul mediu a fost de 205 euro/metru pătrat pentru apartamentele cu maxim trei camere. Cele mai ridicate preţuri pentru ambele categorii s-au înregistrat în Cluj-Napoca, unde un apartament de vânzare a avut un preţ mediu de 2.457 euro/metru pătrat, iar pentru închiriere preţul mediu solicitat a fost de 532 euro.

Lunile de vârf, căutări populare şi proprietăţi excepţionale în 2023

În 2023 românii au continuat să exploreze piaţa imobiliară. Deşi pentru apartamentele de vânzare s-au înregistrat scăderi la numărul de pagini vizualizate (-7% faţă de 2022) şi la contactări (-4% - contactările fiind interacţiunile dintre cei care caută locuinţe şi proprietari). În cazul chiriilor, lucrurile au stat diferit. Cei interesaţi au vizualizat mai multe anunţuri cu locuinţe (+1% faţă de 2022) şi au interacţionat mai mult cu cei care au postat anunţurile (+16% mai multe contactări). Apartamentele cele mai căutate au fost cele de două camere, atât pentru achiziţie, cât şi pentru închiriere, iar luna în care românii au căutat cel mai activ a fost august. Luna cea mai activă a fost determinată luând în calcul numărul de contactări/anunţ activ. Cel mai căutat oraş pentru locuit în 2023 a fost Bucureştiul, unde tranzacţiile pentru închiriere şi achiziţie s-au încheiat cel mai rapid pe platforma Storia. 

Cea mai scumpă locuinţă tranzacţionată pe Storia a fost o casă monument istoric din zona Dorobanţi (Capitale) din Bucureşti. Structurată pe patru niveluri, cu 29 de camere, două scări interioare şi 1390 metri pătraţi, casa a avut un preţ de listare de 6 milioane de euro. În acelaşi timp, cel mai vizualizat apartament de pe Storia a fost unul de trei camere din Sibiu, situat într-un cartier central. Cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, apartamentul a avut un preţ solicitat de închiriere de 370 de euro/lună, în timp ce preţul mediu în Sibiu pentru apartamentele similare a fost de 474 euro.

Cea mai mare proprietate tranzacţionată pe Storia în 2023 a fost un teren arabil din judeţul Argeş, cu o suprafaţă de 290 de hectare. Cei interesaţi au avut posibilitatea de a cumpăra şi ferma cu utilaje la un preţ total de 4,5 milioane de euro. În schimb, cea mai mică locuinţă tranzacţionată pe platformă a fost un apartament din Braşov de numai 10 metri pătraţi, care a avut un preţ de vânzare de 13.500 de euro.

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care îşi propune să aducă mai multă claritate pe piaţa imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenţi imobiliari şi dezvoltatori îşi prezintă ofertele. Storia îşi propune să îi sprijine pe cei care caută locuinţa potrivită, oferind instrumente şi informaţii valoroase despre piaţa imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. Prin adăugarea KIWI Finance în portofoliul OLX Group, utilizatorii Storia pot beneficia gratuit de serviciile profesioniştilor pentru a identifica cea mai bună soluţie de creditare. În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o iniţiativă care oferă informaţii despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viaţă, dincolo de cei 4 pereţi ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialişti, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes şi costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.