Cum a reuşit Revolut să facă imposibilul şi să devină bancă cu acte în regulă după peste trei ani de lupte cu autorităţile britanice
La sediul Revolut din Canary Wharf s-a deschis şampania. Compania a obţinut în sfârşit licenţa bancară din partea autorităţilor de reglementare din Marea Britanie, după peste trei ani de încercări fără succes, scrie Financial Times.
Decizia de acordare a licenţei vine în urma unei lungi dispute între cel mai valoros fintech din Regatul Unit şi autorităţile de reglementare, care au fost pentru mult timp sceptice cu privire la operaţiunile şi controalele interne ale companiei.
Acordarea licenţei dă şansa Revolut să devină a treia cea mai mare bancă din Marea Britanie, cu o evaluare estimată la 45 mld. dolari. Totodată, validarea autorităţilor de reglementare britanice pavează drumul companiei pentru intrarea şi expansiunea pe alte pieţe.
Obţinerea unei licenţe bancare în Regatul Unit durează de obicei un an, însă cererea Revolut a fost blocată de o serie de obstacole, printre care plecarea unor directori, probleme de contabilitate şi îngrijorări cu privire la structura de ownership a companiei.
Tensiunile dintre Revolut şi autorităţile bancare britanice au atins punctul culminant în mai 2023. Atunci Nik Storonsky, şeful companiei, a criticat statul şi autorităţile pentru că nu sprijină mediul de business, dar şi pentru „procesul lung şi obositor de obţinere a licenţelor.
”
La momentul refulării lui Storonsky, start-up-ul îl cooptase deja pe Martin Gilbert, bancher cu experienţă, în calitate de preşedinte, pentru a-l ajuta să gestioneze relaţia cu autorităţile de reglementare. Din consiliul său face parte şi Michael Sherwood, fostul director european al Goldman Sachs.
Cu toate acestea, compania a întâmpinat dificultăţi în înlăturarea preocupărilor legate de guvernanţa corporativă, controalele şi nivelul de compliance, cu o fluctuaţie ridicată a personalului de top.
Răspunsul la problemele Revolut a fost aducerea lui Francesca Carlesi, un fost fondator de fintech şi bancher la Deutsche Bank, pentru a gestiona relaţia dintre companie şi autorităţi. Odată cu angajarea ei, fintechul britanic a început să acţioneze ca o banca matură şi să adopte toate procesele şi atitudinile necesare.
Ea s-a concentrat pe îmbunătăţirea nivelului de compliance al băncii prin crearea de noi procese de aprobare pentru fiecare caracteristică pe care Revolut încearcă să o lanseze.
Compania a început să abordeze încet, dar sigur toate problemele ridicate de autorităţile britanice.
Dacă în 2021 veniturile companiei erau pus sub semnul întrebării, auditorul BDO avertizând că cea mai mare parte a acestora „ar putea fi denaturate semnificativ”, în iunie 2023 situaţia a fos total opusă.
Obţinerea unui audit „curat” al veniturilor Revolut au fost printre ultimii paşi pe care compania trebuia să îi bifeze pentru obţinerea licenţei.
Succesul în obţinerea licenţei este de aşteptat să deblocheze un nou potenţial de creştere pentru compania care a eclipsat de mult timp rivalii timpurii, cum ar fi Monzo şi Starling.
Aprobarea primită din partea autorităţilor deschide calea pentru Revolut de a se lupta cu cele mai mari bănci naţionale din Regatul Unit, permiţându-i să ofere servicii bancare complete.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro