Dacă adoptă legea „taxa pe Netflix“, Parlamentul României poate crea o breşă în cetatea Big Tech. Netflix, Amazon sau HBO ar putea fi obligate să-şi facă SRL sau SA în România

Autor: Adelina Mihai Postat la 15 decembrie 2021 124 afişări

Un proiect de lege iniţiat de guvernul condus de Florin Cîţu şi adoptat de Camera Deputaţilor îşi propune să taxeze cu 2% veniturile obţinute în România de operatorii platformelor de streaming precum Netflix, HBO Go sau Amazon Prime.

Un proiect de lege iniţiat de guvernul condus de Florin Cîţu şi adoptat de Camera Deputaţilor îşi propune să taxeze cu 2% veniturile obţinute în România de operatorii platformelor de streaming precum Netflix, HBO Go sau Amazon Prime. Dacă proiectul va trece de Senat şi va fi promulgat, atunci o lege adoptată în România ar fi un exemplu de breşă în întreaga legislaţie internaţională, care nu reuşeşte să taxeze, de ani buni, marii giganţi din tehnologie, precum Google, Facebook, Microsoft, Apple sau Amazon.

„Pe plan local, dacă proiectul de lege trece de Parla­ment în forma actuală, este de aşteptat ca platformele de strea­ming video să fie nevoite să se înregistreze fiscal în România sau să desemneze un reprezentant fiscal pentru efec­tuarea demersurilor de plată a acestei taxe în ţara noas­tră“, potrivit reprezentanţilor Deloitte. Declararea veni­turilor încasate de la utilizatorii români de Netflix, HBO Go sau Amazon Prime printr-o entitate de tip SRL sau SA ar putea revoluţiona sistemul de impozitare a serviciilor de streaming, care acum plătesc doar TVA de 19%.

În prezent, românii cu abonament la Netflix plătesc abonamentul în Olanda, pentru HBO Go plata se face în Cehia, iar pentru Amazon Prime plata este înregistrată în Marea Britanie.

Piaţa locală a serviciilor de streaming este evaluată la 90 de milioane de euro, potrivit agenţiei Initiative.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.