Dâmboviţa: 17 primari PDL vor să treacă la PSD
Un număr de 17 primari PDL din localităţi ale judeţului Dâmboviţa şi-au anunţat intenţia de a pleca de la PDL la PSD, mulţi dintre aceştia participând, de altfel, de mai multă vreme la acţiuni politice ale social-democraţilor.
Mai mulţi consilieri locali, consilieri judeţeni, viceprimari, dar şi 17 primari din Dâmboviţa şi-au anunţat intenţia de a se înscrie în PSD în perioada prevăzută de ordonanţa care le dă posibilitatea să treacă de la un partid la altul fără a-şi pierde mandatul, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, care deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Acesta a spus că deocamdată aleşii locali nu s-au înscris oficial, dar participă la acţiuni politice ale PSD de mai mult timp.
”În urmă cu un an şi jumătate mai mulţi primari din Partidul Democrat Liberal au declarat că se alătură echipei pe care o am eu la nivelul judeţului, echipa Partidului Social Democrat, şi au participat la activităţi de natură politică sau administrativă în judeţ. La momentul acesta nu există nici un primar din PDL care să se fi înscris oficial, pentru că toţi au aşteptat actul normativ care a fost publicat în cursul zilei de ieri (marţi – n.r.). Dar sunt 17 primari care şi-au reafirmat intenţia de a se alătura Partidului Social Democrat şi am declarat public că-i primesc şi că-i primim în PSD pe toţi cei care cred că drumul lor politic este alături de noi. În sensul ăsta am fost contactat şi de viceprimari şi de consilieri locali şi procesul este în derulare” a afirmat Adrian Ţuţuianu.
Liderul PSD Dâmboviţa a mai spus că înscrierea acestor aleşi locali în PSD va fi prezentată ”la momentul potrivit”, în cadrul unei ”acţiuni publice”.
Cea mai recentă acţiune politică a PSD Dâmboviţa la care au participat şi unii dintre primarii aleşi sub sigla PDL este Comitetul Executiv al organizaţiei judeţene, care s-a desfăşurat luni în localitatea Aninoasa.
Preşedintele PDL Dâmboviţa, deputatul Iulian Vladu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, cu câteva ore înainte ca ordonanţa care permite trecerea aleşilor locali de la un partid la altul să fie publicată în Monitorul Oficial, că se aşteaptă ca 16 sau 17 primari să părăsească PDL Dâmboviţa.
Iulian Vladu a acuzat că asupra acestor primari se fac presiuni şi că unii dintre ei sunt chiar şantajaţi pentru a se înscrie în PSD. Întrebat cine face presiuni asupra primarilor, Vladu a răspuns că este vorba despre unii lideri locali din PSD din judeţul Dâmboviţa.
În acest context, Iulian Vladu a dat exemplul primarului din comuna Iedera, spunând că firma fiului acestuia, care operează un gater în judeţ, a fost controlată zilele trecute de Garda de Mediu şi amendată cu 30.000 de lei. Vladu a spus că reprezentanţii PSD i-au sugerat să se înscrie în acest partid, promiţându-i că ulterior fiul său va putea contesta amenda, iar contestaţia va fi admisă.
Primarul comunei Aninoasa, Vasile Breazu, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la afirmaţiile liderului PDL Dâmboviţa, însă presa locală a relatat că primarul din Iedera ar fi confirmat că firma fiului său a fost amendată, menţionând că nu se fac presiuni asupra sa şi că nu s-a ”plâns” nimănui despre acest lucru.
În prezent, PSD are 38 de primari în Dâmboviţa, unde sunt 89 de localităţi.
OUG care permite migraţia aleşilor locali fără ca aceştia să îşi piardă mandatul a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.
Aleşii locali care îşi vor schimba formaţiunea, în termenul de 45 de zile prevăzut de OUG care permite migraţia aleşilor locali, o vor putea face o singură dată, ordonanţa prevăzând şi că opţiunea este pentru partid, organizaţie a minorităţilor naţionale sau statut de independent.
"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris şi o singo singură dată opţiunea cu privire la partidul politic, organizaţia minorităţii naţionale din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", se arată în ordonanţa de urgenţă.
Proiectul legii de aprobare a OUG a ajuns şi la Senat, prima Cameră sesizată pentru dezbaterea actului normativ.
Secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că actul normativ a fost înregistrat la Secretariatul general al instituţiei, urmând să intre în parcursul legislativ. Astfel, proiectul legii de aprobare a OUG va fi înscris pe ordinea de zi a Biroului Permanent, care îl va distribui spre dezbatere comisiilor de specialitate, acestea urmând să elaboreze raportul ce va fi supus ulterior votului plenului.
După votul în plenul Senatului, actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care are competenţă decizională.
Ordonanţa de urgenţă se consideră intrată în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, fiind îndeplinită şi prevederea de depunere la Camera competentă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro