Databricks, compania care îi numără printre fondatori pe românii Ion Stoica şi Matei Zaharia, semnează o nouă finanţare record, de 5 mld. dolari
Producătorul de software Databricks a obţinut finanţări în valoare de peste 5 miliarde de dolari de la creditori precum Blackstone, Apollo Global Management Inc. şi Blue Owl Capital Inc., aceasta fiind cea mai mare finanţare sub forma unui împrumut atrasă până acum de companie, conform Bloomberg.
♦ Start-up-ul fondat de o echipă de 7 cercetători în 2013 îşi oferea iniţial produsele gratuit, dar după succesul uriaş al primului său produs a cerut o finanţare de 200.000 de dolari de la gigantul Andreessen Horowitz pentru a demara un business ♦ A primit însă de la fond peste 10 milioane de dolari şi îndemnul de a visa la scară mare ♦ Evaluările companiei au explodat după 2021.
Producătorul de software Databricks a obţinut finanţări în valoare de peste 5 miliarde de dolari de la creditori precum Blackstone, Apollo Global Management Inc. şi Blue Owl Capital Inc., aceasta fiind cea mai mare finanţare sub forma unui împrumut atrasă până acum de companie, conform Bloomberg.
Compania tehnologică, una dintre cele mai valoroase companii private din lume, a apelat la JPMorgan Chase & Co. pentru a organiza finanţarea anul trecut şi intenţionează să folosească fondurile pentru a acoperi taxele asociate cu vânzările de acţiuni ale angajaţilor, a raportat Bloomberg.
Acordul de finanţare prin datorii vine în paralel cu o rundă de finanţare prin capitaluri proprii de 10 miliarde de dolari, anunţată de Databricks la sfârşitul anului trecut, care a ridicat valoarea companiei la 62 de miliarde de dolari.
Runda Databricks a fost cea mai mare finanţare de tip venture capital din 2024, mai mare chiar decât cea derulată de mult mai cunoscuta OpenAI.
Creditorii direcţi furnizează un împrumut pe termen de 2,25 miliarde de dolari, precum şi o tranşă de 500 de milioane de dolari pe care Databricks o poate accesa ulterior, au declarat sursele, care au solicitat anonimatul din cauza caracterului privat al detaliilor tranzacţiei. Datoria, care are o structură legată de veniturile anuale recurente ale companiei, plăteşte o marjă de 4,5 puncte procentuale peste rata Secured Overnight Financing Rate (SOFR), au adăugat sursele.
Un grup de bănci, inclusiv JPMorgan, Barclays Plc, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley şi BNP Paribas SA, a oferit o facilitate de credit revolving de 2,5 miliarde de dolari ca parte a finanţării prin datorii, conform aceloraşi surse.
Reprezentanţii Databricks, Blackstone, Apollo, Blue Owl, JPMorgan, Barclays, Citigroup şi BNP au refuzat să comenteze. Goldman Sachs şi Morgan Stanley nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Împrumuturile bazate pe venituri recurente (ARR loans) au devenit o opţiune populară pentru firmele de credit privat care acordă împrumuturi companiilor de software aflate în creştere rapidă, dar care încă nu sunt profitabile. În cazul acestor împrumuturi, garanţiile creditorilor sunt stabilite pe baza veniturilor recurente ale companiei, de obicei din contracte pe termen lung, în loc de câştiguri.
Databricks a declarat în decembrie că se aşteaptă să depăşească 3 miliarde de dolari în venituri anualizate şi să genereze fluxuri de numerar pozitive în al patrulea trimestru fiscal, care se încheie pe 31 ianuarie. Vânzările au crescut cu peste 60% în perioada de trei luni anterioară, un ritm rapid de expansiune într-un moment în care multe companii de software se confruntă cu dificultăţi în creştere.
Compania a menţionat că va folosi fondurile obţinute din runda de finanţare prin capitaluri proprii de 10 miliarde de dolari pentru noi produse bazate pe inteligenţă artificială, achiziţii şi o extindere semnificativă a operaţiunilor internaţionale de lansare pe piaţă, precum şi pentru a achiziţiona acţiuni deţinute de angajaţi actuali şi foşti. Thrive Capital a condus această rundă de finanţare, alături de firme precum Andreessen Horowitz şi DST Global.
Databricks creează software pentru ingestia, analiza şi dezvoltarea de aplicaţii de inteligenţă artificială folosind date complexe dintr-o varietate de surse. Snowflake Inc. şi unele dintre serviciile oferite de furnizorii de infrastructură cloud, cum ar fi Fabric al Microsoft, sunt considerate principalii săi competitori.
Databricks este o companie din San Francisco specializată în gestionarea volumelor mari de date şi a inteligenţei artificiale, care are doi profesori români printre fondatori, Ion Stoica (59 de ani) şi Matei Zaharia (39 de ani).
Cine este Ion Stoica
Ion Stoica este preşedinte executiv şi cofondator al Databricks. De asemenea, Ion Stoica este profesor în cadrul Departamentului EECS de la UC Berkeley şi codirector al AMPLab. La AMPLab, Ion a condus efortul de sisteme software, care a inclus dezvoltarea proiectului de cercetare Spark, precum şi a altor două proiecte open source de profil înalt: Apache Mesos şi Tachyon. În 2006, a cofondat Conviva, un start-up pentru comercializarea tehnologiilor de distribuţie video la scară largă, unde îndeplineşte funcţia de CTO. Ion este membru al ACM şi a primit numeroase premii, printre care SIGCOMM Test of Time Award (2011) şi ACM Doctoral Dissertation Award (2001). Ion deţine un doctorat în inginerie electrică şi informatică de la Universitatea Carnegie Mellon şi un masterat în informatică şi inginerie de control de la Universitatea Politehnică Bucureşti.
Cine este Matei Zaharia
Matei este CTO şi cofondator al Databricks şi profesor asociat de informatică la UC Berkeley. El a început proiectul Apache Spark în timpul programului său de doctorat la UC Berkeley în 2009 şi a lucrat la alte software-uri de date şi AI utilizate pe scară largă, inclusiv MLflow, Delta Lake şi Dolly. Cele mai recente cercetări ale sale se referă la combinarea modelelor lingvistice mari (LLM) cu surse de date externe, cum ar fi sistemele de căutare, şi la îmbunătăţirea eficienţei şi calităţii rezultatelor acestora. Cercetarea lui Matei a fost recunoscută prin Premiul pentru disertaţie doctorală ACM 2014 şi prin Premiul prezidenţial pentru carieră timpurie pentru oameni de ştiinţă şi ingineri (PECASE) din SUA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro