De ce vrea Donald Trump să cumpere Groenlanda? Ce mistere ascunde cea mai mare insulă a lumii
Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a revenit recent la o idee care îl fascinează de ani de zile: achiziţionarea Groenlandei de către America. În cea mai recentă conferinţa de presă, Trump a vorbit despre acest obiectiv şi nu a exclus folosirea armatei sau a unor măsuri economice dure pentru a prelua teritoriul de la Danemarca, scrie The Wall Street Journal.
„Groenlanda este necesară pentru securitatea noastră naţională”, a spus Donald Trump în cadrul conferinţei organizate marţi.
Pe măsură ce discursul privin Groenlanda a revenit la viaţă şi a început să se intensifice, tot mai multă lume se întreabă un singur lucru: Ce câştigă Donald Trump din această afacere?
În timpul primului său mandat, Trump şi-a îndemnat consilierii să exploreze noi modalităţi privind achiziţionarea Groenlandei, un teritoriu semiautonom cunoscut pentru resursele sale naturale şi pentru poziţia sa strategică pentru noile rute maritime care se pot deschide odată cu topirea gheţii arctice.
Stratul imens de gheaţă şi gheţarii Groenlandei au început să se topescă rapid pe fondul încălzirii globale. Această topire a gheţii ar putea deschide calea pentru exploatarea resurselor insulei. Printre acestea se numără petrolul, cuprul, litiul, nichelul şi cobaltul.
Aceste resurse minerale sunt esenţiale pentru industriile care cresc rapid şi care produc turbine eoliene, linii de transmisie, baterii şi vehicule electrice.
În 2023, guvernul danez a publicat un raport care detalia potenţialul Groenlandei ca depozit bogat în minerale valoroase. Insula arctică are „condiţii favorabile pentru formarea şi depunerea minereurilor esenţiale”.
Topirea gheţii din Arctica deschide, de asemenea, un nou punct strategic în geopolitică: rute de transport maritim mai scurte şi mai eficiente. De exemplu, navigarea prin Marea Arctică din Europa de Vest către Asia de Est este cu aproximativ 40% mai scurtă decât navigarea prin Canalul Suez. Conform unui raport recent al Consiliului Arctic, traficul naval în Arctica a crescut deja cu 37% în ultimul deceniu.
China este foarte interesată în a accesa o nouă rută prin Arctica, iar în noiembrie, China şi Rusia au convenit să colaboreze pentru a dezvolta rute maritime arctice.
Donald Trump a numit în mod repetat schimbările climatice o „farsă”. Dar unul dintre foştii săi consilieri pe probleme de securitate naţională, Robert C. O'Brien, a sugerat că efectele acestora sunt unul dintre motivele pentru care Trump este interesat să facă din Groenlanda un teritoriu al SUA.
„Groenlanda este o autostradă din Arctica până în America de Nord, până în Statele Unite. Este foarte importantă din punct de vedere strategic pentru Arctica, care va fi câmpul de luptă critic al viitorului, deoarece, pe măsură ce clima se încălzeşte, Arctica va fi o cale care poate reduce utilizarea Canalului Panama”, a declarat fostul consilier al lui Trump.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro