De la titanii tradiţionali la noii lideri ai Wall Street: Cum Jane Street şi alţi jucători discreţi depăşesc Goldman Sachs în era tranzacţiilor electronice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 01 octombrie 2024 26 afişări

De la titanii tradiţionali la noii lideri ai Wall Street: Cum Jane Street şi alţi jucători discreţi depăşesc Goldman Sachs în era tranzacţiilor electronice

Situate în Manhattan, Goldman Sachs şi Jane Street sunt separate de o singură stradă, un secol de istorie şi o diferenţă salarială medie de 160%.

Goldman şi băncile de investiţii rivale erau cândva liderii pieţelor de tranzacţionare. Totuşi, anul trecut, Jane Street a plătit în medie peste 900.000 de dolari pe angajat, comparativ cu 340.000 de dolari pentru Goldman, potrivit calculelor Financial Times.

Fondată la începutul mileniului, Jane Street face parte dintr-un grup restrâns de firme de tranzacţionare extrem de discrete, printre care se numără Citadel Securities, Susquehanna International Group, XTX Markets şi DRW. Aceste firme au profitat de digitalizarea pieţelor financiare, câştigând cote de piaţă de la băncile mai puţin agile şi supuse unor reglementări mai stricte, remodelând astfel piaţa de tranzacţionare pe Wall Street.

„Băncile nu au anticipat cum pieţele electronice şi eficienţa acestor firme vor ajunge să le transforme în forţele dominante în tranzacţionare”, a spus Rob Creamer, preşedintele Geneva Trading din Chicago.

„Băncile făceau bani buni tranzacţionând la telefon şi nu se preocupau de afaceri cu marje mici, cum ar fi crearea de pieţe electronice, care nu păreau capabile să finanţeze un nou sediu în Manhattan.”

Firmele independente de tranzacţionare au fost mult timp principalii jucători pe piaţa bursieră din SUA, folosind algoritmi pentru a conecta cumpărătorii şi vânzătorii de acţiuni şi opţiuni la viteze incredibile.

Acum, însă, aceste firme devin actori majori pe aproape toate pieţele şi regiunile din lume, inclusiv pe cele care păreau până de curând imune la tranzacţionarea electronică rapidă, cum ar fi pieţele de venituri fixe.

Deşi datele privind volumul tranzacţiilor în diverse pieţe sunt incomplete, cifrele disponibile indică o creştere semnificativă.

Citadel Securities gestionează zilnic tranzacţii în valoare de 455 miliarde de dolari, inclusiv aproape un sfert din toate tranzacţiile cu acţiuni din SUA.

Jane Street afirmă că realizează acum peste 2% din toate tranzacţiile în mai mult de 20 de ţări. Anul trecut, compania a realizat tranzacţii cu fonduri tranzacţionate la bursă şi opţiuni în valoare de 6,3 miliarde de dolari, având o valoare noţională totală de 32 de miliarde de dolari.

În primul semestru al acestui an, veniturile din tranzacţionare au ajuns la 8,4 miliarde de dolari la Jane Street şi la puţin sub 5 miliarde de dolari la Citadel Securities, potrivit unor surse familiare cu situaţia. Ambele companii au înregistrat creşteri de aproximativ 80% faţă de anul precedent.

În contrast, diviziile de tranzacţionare ale celor mai mari cinci bănci de investiţii au avut creşteri de cel mult 11%, în cazul Goldman Sachs.

De asemenea, valoarea netă a activelor firmelor de tranzacţionare, cunoscută şi sub denumirea de „capital al membrilor”, a crescut semnificativ din 2008, de 12 ori la Citadel Securities şi de şase ori la Susquehanna, conform datelor furnizate de Alphacution Research. 

Societăţile de tranzacţionare susţin că inovaţiile lor tehnologice au făcut tranzacţionarea mai accesibilă, mai echitabilă şi mai transparentă.

„Datorită angajamentului nostru faţă de inovaţie şi colaborării constante cu autorităţile de reglementare pentru a îmbunătăţi eficienţa pieţelor, am economisit zeci de miliarde de dolari pentru participanţii la piaţă din întreaga lume”, a declarat Stephen Berger, şeful global al politicii de reglementare la Citadel Securities.

Jane Street a refuzat să comenteze în urma solicitărilor emise de Financial Times.

Totuşi, ascensiunea firmelor de tranzacţionare dotate cu o tehnologie superioară celei utilizate de băncile de investiţii tradiţionale aduce cu sine noi provocări complexe în ceea ce priveşte reglementarea.

„Acesta este un sector extrem de opac şi vast al industriei financiare”, a declarat Dennis Kelleher, şeful organizaţiei de advocacy pentru reforma financiară Better Markets.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.