Descoperire colosală: Botswana dezgroapă al doilea cel mai mare diamant din istorie. Gigantul de 2.492 de carate ar putea fi estimat la aproximativ 40 de milioane de dolari
Al doilea cel mai mare diamant găsit vreodată - o piatră brută de 2.492 de carate - a fost dezgropat în Botswana, într-o mină deţinută de firma canadiană Lucara Diamond, raportează BBC News.
Piatra reprezintă cea mai mare descoperire de la diamantul Cullinan de 3.106 carate, găsit în Africa de Sud în 1905 şi tăiat în nouă pietre separate, dintre care majoritatea se regăsesc în bijuteriile coroanei britanice.
Diamantul a fost găsit la mina Karowe, la aproximativ 500 km nord de capitala Botswanei, Gaborone.
Guvernul Botswanei a declarat că acesta este cel mai mare diamant descoperit vreodată în statul sud-african.
Cea mai mare descoperire anterioară în Botswana a fost reprezentată de o piatră de 1.758 de carate găsită la aceeaşi mină în 2019.
Botswana este unul dintre cei mai mari producători de diamante din lume, reprezentând aproximativ 20% din producţia globală.
Diamantul a fost detectat cu ajutorul tehnologiei cu raze X Mega Diamond Recovery a companiei Lucara, a declarat William Lamb, directorul companiei.
Aceasta este utilizată din 2017 pentru identificarea şi conservarea diamantelor de mare valoare, astfel încât acestea să nu se spargă în timpul proceselor de concasare a minereurilor.
Firma nu a oferit niciun detaliu privitor la calitatea pietrei preţioase sau la valoarea acesteia.
Totuşi, ziarul britanic Financial Times a raportat că o serie de persoane apropiate de rang înalt din Lucara au estimat că piatra ar putea valora peste 40 de milioane de dolari (30,6 milioane de lire sterline).
Piatra de 1.758 de carate găsită în 2019 a fost cumpărată de brandul francez de modă Louis Vuitton pentru o sumă nedivulgată.
Un diamant de 1.109 carate, descoperit în aceeaşi mină în 2016, a fost cumpărat pentru 53 de milioane de dolari de bijutierul londonez Laurence Graff, preşedintele Graff Diamonds, în 2017.
Lucara deţine 100% din mina din Karowe.
Guvernul Botswanei a propus o lege care va cere companiilor, odată ce li s-a acordat o licenţă de exploatare minieră, să vândă o participaţie de 24% firmelor locale dacă guvernul nu îşi exercită opţiunea de a deveni acţionar, a raportat luna trecută agenţia de ştiri Reuters.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro