Despagubiri de la loz in plic
Consultantul juridic al Fondului Proprietatea este casa de avocatura Allen & Overy, desemnata ca atare saptamana trecuta in urma unei licitatii unde oferta financiara a contat drept criteriu in proportie de 60%, iar oferta tehnica in proportie de 40%.
Consultantul juridic al Fondului Proprietatea este casa de avocatura Allen & Overy, desemnata ca atare saptamana trecuta in urma unei licitatii unde oferta financiara a contat drept criteriu in proportie de 60%, iar oferta tehnica in proportie de 40%.
Allen & Overy a oferit consultanta bancii Erste pentru oferta publica prin care austriecii au obtinut fondurile pentru plata actiunilor BCR. Consultantul va avea rolul de a redacta caietul de sarcini pentru selectia viitorului administrator al Fondului, precum si de a oferi consultanta pentru toate negocierile in care va fi implicat Fondul. Viitoarea societate de administrare va fi tot o societate straina, iar concursul pentru desemnarea ei va fi organizat in jurul datei de 15 mai.
Mai putin clare se anunta lucrurile, in privinta Fondului Proprietatea, la capitolul compunerii portofoliului. Presedintele institutiei, Nicolae Ivan, a promis ca pana la jumatatea lunii viitoare va fi prezentata CNVM propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti, dandu-si osteneala sa linisteasca spiritele nemultumite de faptul ca pentru o buna parte din societatile din portofoliu nu exista nici o perspectiva de listare rapida. Legea de infiintare a Fondului spunea ca toate societatile din portofoliu trebuie cotate la momentul lansarii acestuia pe piata. Totusi, Ivan sustine ca, dimpotriva, ar fi chiar periculos ca toate actiunile sa fie pe bursa, fiindca ar lega nepermis de mult cotatia Fondului de miscarea indicilor bursi-eri si viceversa.
Cea mai importanta disputa legata de compunerea portofoliului tine insa de doua din cele mai profitabile societati incluse acolo, respectiv de Loteria si Imprimeria Nationala. Saptamana trecuta, Senatul a modificat ordonanta de privatizare a acestora, legiferand alocarea a 20% din capitalul lor pentru Fondul Proprietatea. Lucrul nu s-a petrecut insa fara controverse: desi Comisia de buget-finante, condusa de Varujan Vosganian, a avizat favorabil ideea, Comisia de privatizare a Senatului, condusa de Carol Dina de la PRM, s-a opus, propunand ca Loteria si Imprimeria sa participe nu cu 20% din actiuni, ci cu 20% din profituri la Fond. Probabil ca divergenta de opinii ar fi trecut insa neobservata daca n-ar fi fost interventia consilierului prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan, care a criticat ordonanta de privatizare a Loteriei, spunand ca aceasta este monopol de stat, n-are de ce sa fie societate de actiuni si "n-are ce cauta in Fondul Proprietatea".
Incurajati de punctul de vedere al lui Stolojan, deputatii PSD au anuntat deja ca, atunci cand ordonanta va ajunge la Camera, vor vota impotriva ei. Fostul ministru de finante Mihai Tanasescu a adus chiar un argument teoretic, spunand ca Loteria si Imprimeria n-au ce cauta la bursa fiindca nu intra in logica ei: cand o societate se listeaza pe bursa are nevoie de bani, ceea ce nu e cazul aici. Tanasescu a profitat de ocazie ca sa promita ca, atunci cand PSD va ajunge la putere, va retrage de pe bursa si din Fond actiunile celor doua societati.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro