Die Zeit: România - locul în care sunt distruse ultimele păduri ale Europei

Autor: Mihai Draghici Postat la 26 aprilie 2020 777 afişări

Die Zeit: România - locul în care sunt distruse ultimele păduri ale Europei

România are cel mai vechi fond forestier din Europa, dar pădurile sunt ameninţate de activităţile ilegale de defrişare, notează publicaţia germană Die Zeit.

"Cu mult înainte ca regii şi împăraţii să împartă Europa între ei, o specie de arbori domnea peste tot continentul. Era acestor arbori a început acum aproape 12.000 de ani: este vorba de Fagus silvatica", observă Die Zeit, explicând că pădurile acopereau părţi mari din actualele teritorii ale Spaniei, Franţei, Cehiei, Poloniei, Bulgariei şi Albaniei. În urmă cu 6.500 de ani, aceste păduri acopereau 40% din suprafaţa continentului european.

"Nu mai pot fi văzute multe zone împădurite în prezent", subliniază Die Zeit, amintind că în vestul şi centrul Europei suprafeţele împădurite sunt rare. În estul continentului au rămas zone împădurite, cele mai mari suprafeţe fiind în România.

"România are o adevărată comoară naţională - UNESCO a stabilit în 2007 că pădurile virgine europene sunt parte a patrimoniului umanităţii, conferindu-le protecţie specială", aminteşte Die Zeit.

Legislaţia UE trebuie să le protejeze de distrugere, iar reglementările din România interzic defrişările. "Cel puţin teoretic. Deoarece, practic, 54% dintre zonele forestiere au fost distruse începând din 2005, conform estimărilor asociaţiei Euronatur. Tăierile ilegale şi corupţia le ameninţă", explică publicaţia germană, subliniind că multe companii de cheresea europene, mai ales din Austria, sunt active în România.

Sunt aşteptate măsuri din partea Guvernului României, mai ales că, în februarie, Comisia Europeană a cerut oficial un plan de contracarare a defrişărilor ilegale, concluzionează Die Zeit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
die zeit,
românia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.