LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Din cele 15 companii străine „paşaportate” la Bursa de Valori Bucureşti, şase afişează dinamici mai bune ale acţiunilor în 2024 la BVB decât pe pieţele externe

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 13 octombrie 2024 84 afişări

Din cele 15 companii străine „paşaportate” la Bursa de Valori Bucureşti, şase afişează dinamici mai bune ale acţiunilor în 2024 la BVB decât pe pieţele externe

Commerzbank, a doua cea mai mare bancă germană, înregistrează anul acesta un avans de 52% pe acţiunile listate pe Bursa de la Frankfurt, sub cel de 56% afişat la Bursa de Valori Bucureşti, unde titlurile sunt listate sub simbolul CBKN.

La BVB se tranzacţionează 14 companii germane şi una austriacă, investitorii putând cumpăra acţiuni ale acestor emitenţi printr-un broker local, direct în lei, fără a mai fi nevoie să convertească banii în monedă europeană şi fără a fi nevoie de euro în cont.

Societăţile de brokeraj de pe piaţa locală de capital cumpără pachete de acţiuni de pe pieţele externe şi le scot la vânzare pe Bursa de la Bucureşti, câştigând atât din diferenţa de preţ, cât şi din comisioanele de tranzacţionare. Aici, preţul respectivelor acţiuni este în moneda românească, ceea ce le face sensibile la variaţia cursului leu-euro.

Al doilea cel mai ridicat randament din rândul companiilor străine de la BVB este afişat de producătorul de soluţii software SAP, unul dintre cei mai puternici jucători europeni din industria de tehnologie, cu un avans de 48%, sub cel de 52% de la Frankfurt. În aceeaşi poziţie mai sunt şapte companii; şase emitenţi au avut dinamici mai mari la BVB, iar unul înregistrează acelaşi randament, conform datelor agregate de ZF.

Podiumul dinamicilor din 2024 este completat de grupul austriac Erste (EBS), proprietarul BCR, ale cărui acţiuni s-au apreciat cu 34,4% de la început de an, faţă de 34,8% pe Bursa de la Viena. Acolo, indicele de referinţă ATX se tranzacţionează în creştere cu 6% în aceeaşi perioadă, faţă de 15% pentru benchmark-ul local BET.

Erste ale cele mai lichide acţiuni din clasament, având în vedere că tranzacţiile ajung la aproape 50 de milioane de lei. În ceea ce priveşte randamentul, compania este succedată de Deutsche Bank (DBK), principala bancă germană, ale cărei acţiuni s-au apreciat cu 29,8% la BVB şi 30,3% la Frankfurt.

Urmează producătorul de echipamente sportive Adidas (ADS), cu 27,9%, sub avansul de 28,2% de pe bursa germană, respectiv operatorul de telecomunicaţii Deutsche Telekom (DTE) – în acest caz, dinamicile sunt de 22,8% la BVB şi 23,5% în extern. În continuare, găsim grupul de asigurări Allianz (ALV) şi compania de utilităţi E.ON (EOAN), cu procente de 21,6, respectiv 8,8 pe bursa românească. Dinamicile se compară cu randamente de 21,3%, respectiv 6,1% în Germania.

A doua jumătate a topului este completată de producătorul de hardware şi software Siemens (8,2% la BVB; 6,1% la Frankfurt), producătorul de automobile Mercedes Benz Group (-9,6% aici; -8,7% în afara ţării), compania de curierat Deutsche Post (-15,5% aici; -16,2% în afară), operatorul aerian Lufthansa (-15,5% aici; -16,2% în afară), producătorul de componente auto Continental (-20,9% aici; -22,6% în afară), grupul cu activitate în industriile chimică şi farmaceutică Bayer (-23,5% aici; -23,% în afară) şi producătorul auto BMW (-24,8% aici; -25,6% în afară).

Indicele de referinţă german DAX se tranzacţionează în creştere cu 15,5% de la început de an, uşor peste dinamica BET. Totodată, indicele paneuropean Stoxx 600 a urcat cu 9%.

De remarcat că, prin comparaţie cu un clasament similar realizat la finele anului trecut de ZF, zece companii din topul din 2024 afişează rulaje de peste 1 milion de lei de la început de an încoace, faţă de opt în cadrul topului din 2023.

Atunci, aproape toate cotaţiile erau pe plus. Anul acesta, şase companii se află în teritoriu negativ, atât la BVB, cât şi în afara ţării.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.