Dincolo de războaiele comerciale sunt banii: Un think-tank condus de McKinsey, cea mai mare companie americană de consultanţă, a dus sfaturi Chinei în privinţa politicilor care au dus la tensiunile politice cu SUA
Un think-tank condus de McKinsey a sfătuit China să aprofundeze cooperarea dintre mediul de afaceri şi armată şi să împingă companiile străine să iasă din industriile sensibile, ca parte a unui proiect dedicat guvernului în 2015., scrie Financial Times.
Recomandările cuprinse într-o carte a Urban China Initiative, comandată de agenţia centrală de planificare a guvernului chinez, se numără printre zecile de politici propuse pentru a impulsiona capacităţile tehnologice ale ţării, potrivit unei analize a lucrării, care nu a fost prezentată anterior în presa occidentală.
Cartea UCI - cu o prefaţă semnată de unul dintre cei mai importanţi parteneri McKinsey din China şi care se bazează pe munca desfăşurată de divizia de cercetare internă a McKinsey - a făcut parte din cercetările guvernului chinez pentru cel de-al 13-lea plan cincinal, care acoperă perioada 2016-20. Planul cincinal a inclus politica „Fabricat în China 2025", care a sporit tensiunile dintre Beijing şi Washington.
McKinsey a închis UCI în 2021 şi a minimalizat relaţia sa cu guvernul chinez în urma presiunilor politice exercitate de SUA, unde legislatorii s-au întrebat dacă consultanţa în China intră în conflict cu activitatea firmei pentru Departamentul american al Apărării.
La o audiere în Congres, luna aceasta, Bob Sternfels, partenerul manager global al McKinsey, a declarat: „Nu lucrăm şi, din câte ştiu eu, nu am lucrat niciodată pentru Partidul Comunist Chinez sau pentru guvernul central din China. Majoritatea muncii pe care o facem în China este pentru companii multinaţionale. Multe dintre acestea sunt companii americane şi companii chineze din sectorul privat".
McKinsey a precizat că proiectul din 2015 pentru Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă a guvernului chinez „nu a fost scris de McKinsey şi nu este o lucrare McKinsey" şi că îşi menţine declaraţiile privind activitatea sa în această ţară.
„UCI" a fost o iniţiativă non-profit co-fondată în 2011 împreună cu Universitatea Columbia şi Universitatea Tsinghua. „The Urban China Initiative” nu este un proiect elaborat în întregime de McKinsey şi nu a efectuat lucrări în numele McKinsey. Din câte ştim, McKinsey nu a fost compensată pentru nicio cercetare sau iniţiativă legată de UCI", a precizat aceasta, adăugând: „După cum am declarat anterior, guvernul central al Chinei nu este şi, din câte ştim, nu a fost niciodată client al McKinsey".
McKinsey a fondat UCI împreună cu partenerii săi universitari în 2011, într-un climat geopolitic diferit, descriind iniţiativa ca fiind un „catalizator al principalelor dialoguri naţionale, provinciale şi locale din China privind problemele urbane". Printre activităţi se numără publicarea unui indice al oraşelor durabile pentru a „ajuta liderii urbani să ia decizii politice în cunoştinţă de cauză" şi organizarea de conferinţe periodice care au permis McKinsey să aibă legătură directă cu mai mulţi oficiali ai statului.
Cartea de 310 pagini a UCI pentru NDRC, intitulată „Revoluţii ştiinţifice şi tehnologice în întreaga lume", conţinea o prefaţă a partenerului senior al McKinsey din Shanghai, Lola Woetzel, care a fondat UCI în 2011 şi a co-prezidat iniţiativa. Ea a prezentat un exemplar personalizat al lucrării premierului chinez de atunci, Li Keqiang, la un simpozion NDRC din decembrie 2015.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro