Doi angajaţi ai Oficiului pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi, cercetaţi pentru corupţie
Doi angajaţi ai Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Iaşi sunt cercetaţi sub control judiciar de către DNA, fiind suspectaţi că au luat mită de la două persoane, pentru favorizarea obţinerii unei finanţări din fonduri europene.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de DNA Iaşi, procurorii anticorupţie au dispus cercetarea sub control judiciar a doi consilieri din cadrul OJFIR Iaşi, Gică Dumitru şi Adriana Anca Acojocăriţei, cei doi fiind acuzaţi că au luat mită pentru a favoriza obţinerea în mod ilegal a unei finanţări europene de 10.000 de euro.
În acelaşi dosar sunt cercetate, tot sub control judiciar, alte trei persoane - Nicu Irinel Ciauşu, Vasile Mercaş şi Gheorghiţa Mercaş, pentru dare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.
Potrivit comunicatului, începând cu anul 2011, Nicu Irinel Ciauşu a depus la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi mai multe documente în care a menţionat în mod nereal că este beneficiarul proiectului întocmit în numele Întreprinderii individuale "Ciauşu Nicu Irinel", pe baza cărora a obţinut, în cadrul Măsurii 112 - Instalarea tânărului fermier, o finanţare în valoare de 10.000 de euro.
Procurorii susţin că, în realitate, beneficiarii acestui proiect erau Vasile Mercaş şi Gheorghiţa Mercaş.
"La data de 23 ianuarie 2015, inculpaţii Dumitru Gică şi Acojocăriţei Adriana-Anca, în calitate de consilieri în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi, cu ocazia unui control efectuat la ferma respectivă situată în localitatea Moşna, judeţul Iaşi, au pretins şi primit suma de 400 de lei fiecare, de la inculpaţii Mercaş Vasile şi Mercaş Gheorghiţa, pentru ca aceştia să nu constate eventuale nereguli", se arată în comunicat.
Cu ocazia efectuării controlului, cei doi consilieri au ridicat mai multe documente, printre care şi Registrul Jurnal de Încasări şi Plăţi şi Registrul Inventar.
În 26 ianuarie 2015, Gică Dumitru i-a cerut inculpatei Gheorghiţa Mercaş să depună documentele menţionate la Administraţia Finanţelor Publice a comunei Răducăneni şi să le înregistreze cu o zi înainte sau cel mai târziu în ziua în care a fost efectuat controlul la ferma respectivă, lucru pe care aceasta din urmă l-a şi făcut. Ulterior, documentele au fost depuse la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi.
Procurorii DNA Iaşi au decis ca ambii funcţionari ai OJFIR Iaşi să nu-şi exercite atribuţiile la instituţia unde sunt angajaţi pe o perioadă de 60 de zile, cât se află sub control judiciar.
Joi, procurorii DNA au făcut percheziţii la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie comise în acest an.
Anchetatorii au făcut şase percheziţii în judeţul Iaşi, dintre care patru la sediul unei instituţii publice, preciza DNA, iar surse judiciare spuneau că instituţia publică vizată este Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Iaşi, anchetatorii ridicând documente din patru birouri.
De asemenea, s-au făcut percheziţii şi la locuinţele a două persoane vizate în acest dosar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro