Cerere mare pentru obligaţiunile din sudul Europei, după programul de reformă al Greciei
Investitorii s-au grăbit vineri să cumpere obligaţiuni ale guvernelor din sudul Europei, pe fondul optimismului că Grecia poate să încheie acordul cu creditorii, după ce a prezentat un program de reforme care respectă mare parte din condiţiile acestora, relatează MarketWatch.
Randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitate de 10 ani este în scădere cu 0,09 puncte procentuale, la 2,072%, iar cel al obligaţiunilor spaniole cu 0,11 puncte, la 2,055%, pe platforma de tranzacţionare Tradeweb.
Randamentele obligaţiunilor scad atunci când preţurile cresc.
Investitorii renunţă la obligaţiunile guvernamentale germane, considerate plasamente sigure, astfel că randamentul titlurilor cu scadenţa de 10 ani este în urcare cu 0,09 puncte procentuale, la 0,819%.
Tranzacţiile cu obligaţiuni ale Greciei sunt încă suspendate, dar preţurile indicative arată că randamentul titlurilor pe termen de doi ani a scăzut cu 17 puncte procentuale, la 37,518%. Randamentul obligaţiunilor elene pe 10 ani a coborât cu 4 puncte procentuale, la 14,443%.
Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme.
Noul plan de reforme include o creştere a TVA la 23% pentru serviciile de restauraţie şi la 13% pentru industria hotelieră, precum şi reforme în sistemul de pensii şi în domeniul public. În plus, Grecia intenţionează să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016.
De asemenea, Atena prevede creşterea impozitelor pentru societăţi şi armatori. Propunerile vizează şi creşterea imediată a taxelor pentru produsele de lux şi publicitatea la televiziune.
Atena mai propune relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.
Grecia cere în schimbul reformelor un nou program de finanţare în valoare de 53,5 miliarde de euro pentru acoperirea datoriilor scadente până în 2018, o revizuire a ţintei excedentului bugetar primar în conformitate cu înrăutăţirea situaţiei economice şi o reprofilare a datoriilor pe termen lung.
Programul de reforme trebuie aprobat vineri de Parlamentul elen.
Propunerile urmează să fie analizate vineri de creditori, UE, BCE şi FMI, şi supuse sâmbătă miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.
Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.
În lipsa acordului, statul elen riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro