Donald Trump consideră inculparea caz de persecutare a unui adversar politic
Fostul preşedinte american Donald Trump, înscris în cursa prezidenţială din 2024, a catalogat inculparea sa pentru acţiunile comise după scrutinul din 2020 drept un caz de persecutare a unui adversar politic.
"Este o zi foarte tristă pentru America. Este vorba despre persecutarea unui adversar politic. Este vorba despre persecutarea unei persoane care conduce un un avans foarte mare în scrutinul intern republican şi care îl devansează cu mult pe Biden. Iar, dacă nu îl poţi învinge, îl persecuţi sau îl pui sub acuzare", a afirmat Trump, potrivit postului de televiziune CNN, la finalul procedurii judiciare din Washington D.C.
"Aceste lucruri nu ar fi trebuit să se întâmple în America. Este o zi tristă pentru ţară, o stare de mizerie politică şi decădere. Eu nu am lăsat lucrurile în acest fel şi nu putem permite să se întâmple aşa ceva în America", a subliniat Trump, citat de postul CNBC.
În faţa instanţei au fost grupuri de simpatizanţi ai lui Trump, iar autorităţile au anunţat că vor monitoriza în continuare situaţia, chiar dacă nu s-au înregistrat probleme semnificative.
Donald Trump s-a prezentat, joi, la o instanţă judiciară federală din Washington, D.C., unde i-au fost prezentate formal acuzaţiile privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020. Trump a pledat nevinovat şi a părăsit instanţa la finalul procedurii. Următoarea audiere a fost fixată pe 28 august.
Înainte de a se prezenta la instanţă, Trump a denunţat o inculpare generată de faptul că a contestat "un scrutin corupt, aranjat şi furat". "Biden şi familia lui fură milioane şi milioane de dolari, inclusiv prin mită din ţări străine, iar eu sunt în drum spre Washington pentru a fi arestat din cauza protestelor faţă de un scrutin fraudat. (...) Suntem o naţiune în declin. Să Facem America Măreaţă din Nou!", a afirmat Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social înainte de audierea în instanţă.
Inculparea se referă la presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020. Donald Trump, favorit pentru a fi candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, este vizat de patru capete de acuzare privind conspiraţie pentru comiterea de fraude împotriva instituţiilor guvernamentale, obstrucţionarea unei proceduri formale, tentativă de obstrucţionare a unei proceduri formale şi conspiraţie împotriva respectării unor drepturi.
Procurorul general din SUA, Merrick Garland, i-a încredinţat anul trecut procurorului special Jack Smith investigaţia privind presupuse acţiuni ale lui Donald Trump şi ale colaboratorilor acestuia de a obstrucţiona transferul constituţional de putere după scrutinul prezidenţial din 2020, câştigat de Joseph Biden. Ancheta vizează presupuse acţiuni de blocare a procedurilor de validare a rezultatului scrutinului prezidenţial în Colegiul Electoral Federal şi în Congresul SUA, inclusiv prin violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu.
John Lauro, unul dintre avocaţii lui Donald Trump, a declarat miercuri că echipa de apărare legală va încerca să amâne cât mai mult începerea procesului. "Este absurdă ideea unui proces în procedură rapidă. Procurorii au avut la dispoziţie trei ani şi jumătate pentru investigaţie, de ce să nu avem o perioadă egală pentru pregătirea apărării?!", a afirmat John Lauro.
"Acesta este cel mai recent capitol corupt în încercarea penibilă şi continuă a familiei penale Biden şi a Departamentului Justiţiei, utilizat de ei ca armă, de a influenţa scrutinul prezidenţial din 2024. Preşedintele Trump a urmat întotdeauna legile şi Constituţia, primind consultanţă din partea unor specialişti", a transmis echipa de campanie a lui Trump.
Fostul preşedinte a declarat, acum câteva zile, că nu intenţionează să se retragă din cursa electorală prezidenţială nici măcar dacă va fi condamnat în diversele procese penale care îl vizează. Trump este vizat de acuzaţii suplimentare şi în procesul privind gestionarea documentelor clasificate în reşedinţa sa din statul Florida. Săptămâna trecută, echipa procurorului special Jack Smith a depus o solicitare de actualizare a acuzaţiilor în procesul privind gestionarea de către Donald Trump a unor documente clasificate depistate după încheierea mandatului de preşedinte în reşedinţa sa din Mar-a-Lago, statul Florida. Procurorii acuză că Trump şi colaboratori apropiaţi ai acestuia i-au cerut unui angajat de la complexul Mar-a-Lago ştergerea imaginilor înregistrate de sistemul video de supraveghere, în efortul de obstrucţionare a investigaţiei federale.
Noile acţiuni constituie continuarea de către Administraţia Joseph Biden "a tentativelor disperate şi eşuate de persecutare a preşedintelui Trump şi a colaboratorilor săi", pentru influenţarea scrutinului prezidenţial din 2024, declara săptămâna trecută un purtător de cuvânt al echipei electorale a lui Trump. În iunie, Donald Trump a pledat nevinovat, în faţa unui judecător din statul Florida, în procesul gestionării documentelor clasificate. Avocaţii lui Donald Trump au denunţat un proces politic şi o "situaţie specifică dictaturilor". Trump este inculpat şi într-un dosar separat, în statul New York, privind presupuse fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriţă de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump a pledat nevinovat şi în acest caz.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro