Dosar ANRP: Expertul Neculai Nistor, sub control judiciar. Ingrid Zaarour poate pleca din ţară
Instanţa supremă a admis, miercuri, contestaţia expertului evaluator Neculai Nistor, care va fi plasat din arest la domiciliu sub control judiciar, în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, în timp ce fosta preşedinte a ANRP Ingrid Zaarour poate pleca din ţară pentru tratament.
Decizia de miercuri a instanţei în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în care este judecat fostul şef al ANI Horia Georgescu, este definitivă.
Ingrid Zaarour, judecată în dosarul ANRP sub control judiciar, poate pleca din România în perioada 15 aprilie - 16 mai 2015, pentru a se deplasa la Milano, în vederea evaluării sale oncologice la Institutul European de Oncologie, în urma deciziei de miercuri a instanţei.
Expertul evaluator Neculai Nistor, judecat până în prezent în arest la domiciliu, va fi plasat sub control judiciar.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, în 9 aprilie, trimiterea în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.
Procurorii i-au trimis în judecată şi pe Ingrid Zaarour, fost preşedinte al ANRP, Mihnea-Remus Iuorp, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, foşti vicepreşedinţi ai ANRP, şi pe fostul preşedintele al ANI Horia Georgescu, toţi trei arestaţi în prezent.
În faţa magistraţilor vor ajunge şi Remus -Virgil Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză, fost vicepreşedinte al ANRP, Marko Attila, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice, precum şi Constantin-Cătălin Canangiu, pentru faptele comise în perioada în care era reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice.
Toţi cei şapte vor fi judecaţi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
În plus, va ajunge în faţa instanţei deputatul Theodor Nicolescu, aflat în arest preventiv, pentru faptele comise în perioada în care a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. El este acuzat de luare de mită în formă continuată şi abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
De asemenea, au fost trimişi în judecată şi experţii evaluatori Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. În plus, Alexandru-Florin Hanu este acuzat şi de luare de mită.
"Prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi din prezenta cauză au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.
Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani şi bunuri ce aparţin acuzaţilor din acest caz şi au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu şi suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mită.
Dosarul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro