Două surori şi-au transformat hobbyul în business, iar acum fac mii de euro din acesta

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 06 martie 2020 405 afişări

Luciana Gheorghe şi sora ei, Corina, erau pasionate de bijuterii încă din copilărie. Ce fată nu se recunoaşte în această descriere? Diferenţa au făcut-o când, crescând în vârstă, au văzut în predilecţia lor o oportunitate de afacere. Aşa începea, acum mai bine de zece ani, în 2009 mai exact, Tracolla, un atelier de bijuterii şi decoraţiuni din lut polimeric. Şi de mărţişoare, al căror sezon tocmai s-a deschis.

„Hobbyul s-a transformat în business la sfârşitul anului 2010, când am decis să deschidem o întreprindere individuală. Atât eu, cât şi sora mea am făcut studii în domeniul economic, care nu prea are legătură cu latura noastră creativă”, povesteşte Luciana Gheorghe.

Are însă legătură cu natura antreprenorială, iar asta le-a ajutat să-şi dezvolte businessul.

„Investiţia iniţială nu a fost aşa mare din punctul de vedere al banilor. Câteva zeci de pachete colorate, câteva unelte, un cuptor şi patru mâini pricepute. Din punctul de vedere al timpului însă, pentru a porni un astfel de business, este absolut necesar să te implici foarte mult. Nu poţi să ai un job şi după aceea să vii acasă şi să creezi. Însuşi procesul de creaţie cere minte limpede, inspiraţie, calcule tehnice, căutări intense de materii prime şi accesorii, schiţe peste schiţe”, mai spune Luciana Gheorghe. În 2019, Tracolla le-a adus celor surori o cifră de afaceri de 11.000 de euro, peste rezultatul din anul precedent.

„Pentru 2019, sunt mulţumită, avem creştere şi există încă cereri pe piaţă. Am introdus peste 20 de modele noi şi suntem prezente pe eMAG, Breslo, Esteto şi pe site-ul personal. În perioadele cele mai aglomerate ale anului – cum sunt Crăciunul, Mărţişorul şi Paştele – chem ajutoare, aşa că facem angajări sezoniere.”

Cum multe din bijuteriile pe care le fac cele două surori se pretează a fi dăruite ca mărţişoare, atelierul Tracolla din Bucureşti forfoteşte în acest sezon. De la brăţări, inele, broşe sau cercei, gama s-a extins la ceasuri, ghivece, tablouri şi chiar sonerii de bicicletă – tot ce poate fi făcut cu mâinile celor două tinere în micul lor atelier din Bucureşti. Preţurile produselor făcute de ele pornesc de la 5 lei şi cresc în funcţie de timpul alocat şi de cantitatea de material folosit pentru confecţionare.

„Produsele se pliază pe orice buzunar, aşadar clientul nostru poate fi oricine, de la persoane care vor să ofere un mărţişor la mirese care vor să fie unice în ziua cea mare.”

Planul Lucianei Gheorghe este, în acest moment, dezvoltarea atelierului, astfel încât să-şi poată primi acolo clienţii care vor să vadă şi să probeze produsele pe loc. Alte obiective sunt îmbunătăţirea site-ului Tracolla, dar şi extinderea vânzărilor de produse handmade şi în străinătate.


Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.


Pikasea şi Pikaski – „magazin” de vacanţe personalizate (Bucureşti)

Fondator: Marius Clain

Cifră de afaceri în 2019: 50.000 de euro

Prezenţă: internaţională


Rockha – producţie de agende cu hârtie din piatră (Târgu-Mureş)

Fondator: Marius Ardelean

Investiţie iniţială: 10.000 de euro

Cifră de afaceri estimată pentru 2020: 10.000 de euro

Prezenţă: online


Librăria lui Andrei – magazin de cărţi scrise de autori români (Berlin)

Fondatori: Bianca şi Tavi Bolog

Investiţie iniţială: 6.000-7.000 de euro

Cifră de afaceri estimată pentru 2020: 20.000 de euro

Prezenţă: online

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.