Dragoş Damian: 1 mai, Ziua Muncii. Cand nimeni nu vrea sa mai munceasca si toti viseaza digitalizare, roboti si inteligenta artificiala, mai are Ziua Muncii vreo semnificatie? Cum se va sarbatori Ziua Muncii in 10-20-30 de ani?
1 mai, Ziua Muncii in Romania si in multe alte tari, este zi nelucratoare, o contradictie flagranta, care seamana confuzie: sarbatoresti munca prin ne-munca – confuzia este adancita si de existenta altor sarbatori conexe gen May Day si Labor Day care la randul lor in majoritatea cazurilor se soldeaza cu zile libere. Oricum nimeni nu-si bate capul cu oximoronul, de fapt ne plac zilele libere, 1 mai sau oricare alta zi, cat mai multe.
Nici nu prea stim cand si de unde a aparut 1 mai, care este semnificatia, cum a ajuns 1 mai la comunisti zi de defilari omagiale, cum a devenit 1 mai la capitalisti zi de demonstratii violente si cum a sfarsit 1 mai la romani prin devorarea de mici. Dar daca va intereseaza mai mult ca sigur orice pilot AI va poate da toate detaliile despre istoricul zilei de 1 mai.
Merita semnalat insa ca de la 1860, cam de cand incepe istoria si semnificatia zilei de 1 mai, au trecut 150 de ani de la revolutia industriala 1.0, apa si abur, mecanizare, ziua de lucru de 15 ore, in conditii mizere si periculoase, pe salarii de nimic, cu exploatarea minorilor, pana in 2010 la revolutia industriala 4.0, digitalizare, roboti si inteligenta artificiala, saptamana de lucru de 4 zile, munca de acasa, munca de la distanta, cu diversitate, egalitate si incluziune. Un drum lung.
Celor care vand digitalizare, roboti si inteligenta artificiala le-as sugera sa mearga exact pe sloganul asta, “Ce drum fantastic am parcurs in 150 de ani, imaginati-va unde vom fi peste inca 150!”
Deocamdata, in 2024, vanatorii de capete, firmele de plasare de forta de munca si platformele de recrutare cauta cu infrigurare ingineri industriali, curieri, ospatari, soferi, bone, menajere, infirmiere, personal ingrijire batrani, electricieni, instalatori, sudori, operatori echipamente industriale, culegatori, mulgatori, tractoristi, buldoexcavatoristi si alte astfel de ocupatii care vor continua sa fie intr-un deficit infernal si pentru care nu mai exista scoli pentru specializare si calificare, nu mai exista nici macar posibilitatea de a fura meserie.
Suntem asigurati ca digitalizarea, robotii si inteligenta artificiala vor inlocui foarte multe alte ocupatii astfel incat mai multi oamenii se vor specializa in profesiile cautate de ingineri industriali, curieri, ospatari, soferi, bone, menajere, infirmiere, personal ingrijire batrani, electricieni, instalatori, sudori, operatori echipamente industriale, culegatori, mulgatori, tractoristi, buldoexcavatoristi – desigur, multe dintre ocupatiile enumerate adineauri vor fi si ele inlocuite de digitalizare, roboti si inteligenta artificiala.
O sa vedem ce tip de 1 mai se va serba peste 10-20-30 de ani si care vor fi muncitorii care vor fi sarbatoriti. Pana atunci insa - presupunand ca intre timp o pandemie, un razboi, un dezastru natural sau obezitatea nu vor marca sfarsitul omenirii - datorita crizei globale (inca fara solutii) de forta de munca din tarile industrializate, putem totusi sa anticipam si sa ne imaginam urmatorul dialog de call-center din 2034: “Va rog trimiteti urgent un instalator, am inundatie in bucatarie! Nu avem instalatori, in schimb trimitem o drona sa evalueze daunele si va facilitam o conexiune la un AI DIY al BPO-ului partener. Va multumim!”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro