Electrica: Tranşa de retail a fost suplimentată, intermediarii au anunţat indicii de alocare

Autor: Vlad Popescu Postat la 27 iunie 2014 58 afişări

Electrica a exercitat dreptul de realocare a unui pachet de aproape 6% din acţiunile destinate investitorilor instituţionali către tranşele investitorilor de retail şi a anunţat indicii de alocare pentru aceştia în cadrul ofertei publice iniţiale.

Investitorii mari de retail vor primi 147 de acţiuni pentru fiecare 1.000 de titluri subscrise, în timp ce investitorii mici de retail care au subscris acţiuni cu discountul de 5% vor obţine 330/1.000, potrivit unui anunţ postat de intermediarii ofertei pe Bursă.

"Electrica a exercitat dreptul de realocare între tranşe (...) Alocarea acţiunilor către investitorii care au subscris valid în Tranşa Investitorilor Mari şi Tranşa Investitorilor Mici se va realiza pe baza indicilor de alocare de mai jos (...) indicele de alocare pentru tranşa investitorilor mari este de 0,1475952193 (...) (respectiv) 0,3303339908 pentru investitorii mici de retail care nu primesc aloare garantată", potrivit unui anunţ publicat pe Bursă de Raiffeisen Bank, manager al sindicatului de intermediere a ofertei publice iniţiale a Electrica.

Potrivit prospectului pentru listare, Electrica şi-a rezervat dreptul să efectueze realocarea unui pachet de până la 5% din numărul total de acţiuni oferite în cadrul tranşei investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor mici şi/sau tranşa investitorilor mari de retail, în cazul n care nivelul de suprasubscriere este cu mult mai mare faţă de cel înregistrat pe segmentul investitorilor instituţionali. De asemenea, compania poate decide o realocare suplimentară a acţiunilor oferite pe tranşa investitorilor mari către tranşele investitorilor de retail, se spune în prospect.

“Azi am cerut sindicatului de intermediere să analizeze posibilitatea, ţinând cont de oferta de pe retail, creşterea procentului acordat retailului, care era de 15%. Intenţia este de a acorda retailului din România peste 20%. Sindicatul de intermediere analizează această propunere. Vorbim despre cea mai mare intenţie de listare de pe piaţa de capital din România petrecută vreodată. Este prima privatizare pe care vrem să o realizăm folosind exclusiv piaţa de capital. Mă satisface nivelul de subscriere, unul confortabil. Majoritarea investitorilor instituţionali provin din România, Polonia, Anglia şi SUA", a declarat joi dimineaţă ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

La rândul său, Gabriel Dumitraşcu, directorul general al Direcţiei Generale de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, a spus că retailul românesc va fi suplimentat.

Iniţial, pe tranşa investitorilor instituţionali au fost disponibile 85% din acţiunile scoase la vânzare, reprezentând 150,61 milioane de titluri şi/sau certificate de depozit (GDR) denominate în dolari; 8% din ofertă, respectiv 14,175 milioane de acţiuni şi/sau GDR-uri, au fost alocate investitorilor mari de retail; pentru investitorii mici de retail au fost alocate iniţial 7% din titlurile oferite, adică 12,403 milioane de acţiuni.

Investitorii mari de retail au subscris peste 120 milioane de acţiuni în cadrul ofertei Electrica prin 953 de ordine, cerere care depăşeşte de 8,4 ori volumul scos la vânzare conform prospectului pe acest segment, de 14,175 milioane de titluri. Cel mai mare ordin depăşeşte 3,5 milioane de acţiuni şi au fost introduse mai multe subscrieri pentru peste 3 milioane de tiluri, potrivit brokerilor.

Investitorii mici de retail au subscris doar 8,271 milioane de acţiuni prin ordine pentru pachetul minim garantat de până la 1.000 de titluri, mecanism limitat la 10 milioane de titluri.

În primele cinci zile ale ofertei, investitorii mici de retail care au subscris peste pachetul minim garantat de 1.000 de acţiuni beneficiază de un discount de 5% faţă de preţul final care va rezulta din operaţiune. Pe tranşa cu discount pentru investitorii mici de retail au fost subscrise 33,995 milioane de acţiuni prin 4.473 de ordine, în condiţiile în care volumul disponibil după deducerea titlurilor alocate ordinelor garantate de până la 1.000 de acţiuni este de 4,132 milioane de acţiuni.

Oferta cu discountul de 5% acordat investitorilor mici care au subscris în primele cinci zile ale ofertei mai mult de 1.000 de acţiuni este astfel suprasubscrisă de 8,2 ori.

Având în vedere indicii de alocare amintiţi anterior şi volumele subscrise în cadrul ofertei rezultă că pe tranşa investitorilor mari de retail vor fi distribuite 17,64 milioane de acţiuni, în timp ce pe tranşa cu discount pentru investitorii mici de retail au fost alocate 11,22 milioane de acţiuni.

Luând în calcul şi cele 8,271 milioane de titluri subscrise de micii investitori prin ordine pentru pachetul minim garantat de până la 1.000 de acţiuni rezultă că alocarea pentru investitori de retail în cadrul ofertei Electrica este de 36,951 milioane de acţiuni, reprezentând 20,85% din volumul total de titluri scoase la vânzare, de 177,188 milioane de tiluri.

Astfel, pe tranşa investitorilor instituţionali vor fi distribuite circa 79,15% din acţiunile scoase la vânzare, adică 140,237 milioane de titluri.

Investitorii instituţionali au subscris încă de luni acţiunile destinate lor, potrivit preşedintelui Raiffeisen Capital & Investment, Dana Mirela Ionescu, manager în cadrul ofertei Electrica.

Pentru investitorii de retail, preţul de subscriere a fost fix, de 13,5 lei/acţiune, sau 16,63 dolari/GDR în cazul investitorilor mari de retail care optează pentru acest tip de subscriere, iar preţul final va fi anunţat în funcţie de rezultatele ofertei. Oferta pentru investitorii instituţionali s-a derulat în intervalul de preţ 11 – 13,5 lei/acţiune, respectiv 13,55 – 16,63 dolari/GDR.

Oferta prin care statul va vinde către investitori privaţi 51% din acţiunile Electrica a început luni, 16 iunie, şi s-a încheiat miercuri. Compania vrea să atragă minimum 435 milioane euro.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), chiar şi la preţul minim depăşind operaţiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acţiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Oferta publică iniţială a Electrica a fost intermediată de Raiffeisen Bank SA, Citigroup Global Markets Limited, Societe Generale, BRD şi Swiss Capital.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ELECTRICA,
ACŢIUNI,
OFERTĂ
/actualitate/electrica-transa-de-retail-a-fost-suplimentata-intermediarii-au-anuntat-indicii-de-alocare-12845429
12845429
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.