Erste Group şi-a sporit profitul în T2 cu 16% şi a ajuns la 487 milioane euro după primul semestru
Grupul austriac Erste a înregistrat în al doilea trimestru un profit de 261,4 milioane euro, în creştere cu 16% faţă de primele trei luni, astfel că după primul semestru a ajuns la 487,2 milioane euro, de la o pierdere de aproape 1 miliard euro la 6 luni 2014, prin diminuarea costurilor de risc.
După primele trei luni, profitul grupului se situa la 225,8 milioane euro.
Activele erste au urcat cu 0,6% faţă de sfârşitul anului trecut, de la 196,3 miliarde euro la 197,5 miliarde euro.
"Rezultatele bune pe care le-am înregistrat în prima jumătate a anului au fost susţinute de menţinerea profitului operaţional şi scăderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorându-se la 11,3% în prezent. Majoritatea pieţelor noastre de bază din ECE au evoluat mai bine decât restul Europei, creşterea economică fiind susţinută tot mai mult de cerere a locală. Această evoluţie reprezintă baza pentru două tendinţe încurajatoare care se manifestă simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv şi se situează în prezent la 7,7%", a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.
El a arătat că singura ţară unde grupul a înregistrat pierdere este Ungaria, dar este încrezător că va reveni pe profit anul viitor, având în vedere îmbunătăţirile recente ale contextului operaţional şi faptul că guvernul
a redus taxa bancară
"Per total, bilanţul nostru s-a extins în prima jumătate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la începutul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%", a mai spus Treichl.
Soldul împrumuturilor a ajuns la 123,5 miliarde euro după primele şase luni, în crestere cu 2,2% faţă de finele anului trecut, evoluţie susţinută de avansul creditării pentru persoanele fizice cu 1,7%, pentru IMM-uri cu 2% şi pentru companiile mari cu 5,9%.
Totodată, economiile atrase de la clienţi au urcat cu 1,6%, la 124,5 miliarde euro.
Calitatea activelor s-a îmbunătăţit pe toate segmentele de clienţi, iar ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a scăzut de la 8,5% în decembrie 2014 la 7,7%.
Capitalul total s-a consolidat de la 13,4 miliarde euro la 14 miliarde euro, iar indicele capitalului total (rata de solvabilitate) a urcat de la 15,7% la 16,8%. De asemenea, indicele capitalul comun de rang 1 s-a îmbunătăţit de la 10,6% la 11,6%.
Raportul cost/venit a urcat de la 55,4% în primul semestru al anului trecut la 55,8% în iunie anul acesta, având în vedere stabilizarea cheltuielilor administrative la 1,89 miliarde euro, deşi numărul de angajaţi a crescut uşor.
Venitul operaţional s-a redus cu 0,7%, la 3,4 miliarde euro, pe fondul menţinerii unui nivel scăzut al dobânzilor în pieţele din Europa Centrală şi de Est. Astfel, profitul operaţional a coborât cu 1,5% faţă de primul semestru al anului trecut, la 1,5 miliarde euro.
Erste anticipează pentru acest an un profit operaţional mai mic cu sub 5%, în contextul înregistrării unor rezultate operaţionale mai reduse, dar sustenabile, în Ungaria (ca urmare a volumelor mai scăzute rezultate din conversia creditelor în valută) şi în România (efect unwinding mai redus), precum şi al menţinerii dobânzilor reduse.
Totodată, grupul austriac estimează avansul creditării cu până în 5% şi reducerea costurilor de risc la 0,9-1,1 miliarde euro. Erste se aşteapăt la taxe pe operaţiuni bancare de circa 360 milioane euro, inclusiv contribuţiile realizate concomitent la nivel naţional şi european pentru fondul european de rezoluţie bancară şi pentru fondurile de garantare a depozitelor.
"Iniţiativele de protecţie a consumatorilor, cum ar fi o posibilă schemă de sprijinire a persoanelor care au credite în franci elveţieni în Croaţia, precum şi riscurile geopolitice ar putea avea un impact economic negativ", se mai notează în comunicat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro