Este OFICIAL! OTP România este scoasă la vânzare
OTP i-a anunţat oficial pe directorii băncii că OTP Bank România este scoasă la vânzare: Procesul ar dura câteva luni, iar dacă licitaţia se va încheia cu succes, tranzacţia se va închide într-un an. Vânzarea OTP Bank a atras interesul Unicredit, BCR/Erste, Banca Transilvania, Alpha Bank, Eximbank, iar la Viena se discută şi interesul Raiffeisen
OTP Bank a confirmat oficial, printr-un anunţ făcut către directorii băncii, că OTP Bank România este scoasă la vânzare, proces care ar putea să dureze câteva luni, iar în cazul succcesului licitaţiei, tranzacţia ar urma să se închidă într-un an, au declarat pentru ZF surse de pe piaţa bancară.
ZF a scris în urmă cu două săptămâni că OTP tatonează piaţa pentru vânzarea băncii din România.
Motivaţia oferită pentru scoaterea la vânzare a băncii a fost ”lipsa pe piaţa din România a potenţialului de creştere prin achiziţii”.De asemenea, vânzarea OTP Bank ţine şi de actualul context geopolitic.
Banca este evaluată între 300 şi 400 milioane euro, la care s-ar adăuga rambursarea liniilor de finanţare către Budapesta.
Grupul ungar OTP şi-a dorit foarte mult să crească în România, a efectuat până acum, în două decenii, două achiziţii, RoBank şi Millenium Bank, a investit mult în creştere organică, dar varianta de creştere în continuare prin noi achiziţii este puţin probabilă.
Procesul de vânzare este derulat de OTP Budapesta, iar managementului de la Bucureşti i s-a cerut să îşi continue activitatea ca şi până acum, pentru a-şi deservi clienţii.
Conform surselor ZF, până în prezent, pentru OTP Bank România şi-au exprimat interesul, într-un fel sau altul - Unicredit, BCR/Erste Bank, Banca Transilvania, Eximbank, posibil Alpha Bank, iar la Viena se discută intens în ultimele zile o posibilă intrare în procesul de licitaţie şi a grupului Raiffeisen.
După ce s-a retras din tranzacţia cu First Bank, Unicredit încearcă să crească mai mult în România printr-o achiziţie care să-i apere poziţia ameninţată de creşterea CEC Bank.
BCR/Erste încearcă să recupereze terenul pierdut în ultimul deceniu, mai ales pe zona companiilor mici şi mijlocii, acolo unde OTP are o poziţie bună.
Banca Transilvania vrea să îşi consolideze şi mai mult poziţia de lider al pieţei printr-o nouă achiziţie, după succesul cu Volksbank şi Bancpost, iar OTP se pliază pe strategia băncii pe segmentul de companii mici şi mijlocii româneşti.
Eximbank ar fi interesată să crească în continuare, mai ales după preluarea Băncii Româneşti, dar aici decizia aparţine statului, având în vedere că Ministerul de Finanţe este acţionarul principal.
Alpha Bank este interesată de tot ce apare la vânzare pe piaţă, pentru a recupera terenul pierdut după criza din Grecia de acum un deceniu.
Raiffeisen Bank a pierdut teren în ultimii ani, iar de pe locul 4 a ajuns pe locul 6/7. În ultimele zile s-a discutat destul de intens la Viena posibilitatea de a intra în procesul de licitaţie pentru OTP Bank.
OTP Bank România are o cotă de piaţă de aproape 2% , înregistrând în ultimii 3-4 ani o creştere organică destul de susţinută.
a finalul lui 2022, OTP Bank România a avut active de aproape 20 mld. lei, adică puţin peste 4 mld. euro, fiind pe locul 10, într-o piaţă extrem de fragmentată, unde primele 10 bănci deţin peste 80% din active. Anul trecut, OTP Bank România a avut venituri din dobânzi de 672 mil. lei, un profit operaţional de 217 mil. lei, şi un profit net de 34 mil. Lei.
Grupul ungar a încercat în 2018 să cumpere Banca Românească, dar tranzacţia a fost în final respinsă de BNR. Apoi Banca Românească a fost achiziţionată de Eximbank. OTP a încercat apoi să cumpere Garanti Bank, a fost interesată de Bancpost , dar procesele nu au continuat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro