Eurochambres: Tensiunile geopolitice, întreruperea lanţurilor de aprovizionare, accesul la materii prime şi securitatea energetică rămân principalele motive de îngrijorare pentru mediul de afaceri în 2024
Tensiunile geopolitice, întreruperea lanţurilor de aprovizionare, accesul la materii prime şi securitatea energetică reprezintă principalele motive de îngrijorare de anul acesta pentru mediul de afaceri, după cum reiese din sondajul Global Economic Survey 2024 (GES2024), realizat de către Asociaţia Camerelor de Comerţ Europene (Eurochambres), la care a contribuit inclusiv Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Astfel, pentru al doilea an consecutiv, instabilitatea cauzată de tensiunile geopolitice continuă să cântărească cel mai mult asupra perspectivelor economice globale, ca cea mai mare provocare pentru mediul de afaceri.
“Conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu dar şi faptul că 2024 este un an electoral pentru 76 de state au contribuit semnificativ în răspunsurile date de organizaţiile participante la sondaj”, menţionţionează analiza .
Sondajul se bazează pe răspunsurile organizaţiilor de reprezentare a mediului de afaceri din state ale căror economii însumează aproximativ 70% din totalul Produsului Intern Brut (PIB) global.
De asemenea, problemele lanţului de aprovizionare reprezintă a doua cea mai mare provocare cu care se confruntă economia globală în 2024.
Referitor la prognozele de creştere, sondajul GES2024 indică faptul că economiile dezvoltate, precum cele din Uniunea Europeană (UE), Statele Unite ale Americii (SUA) şi Marea Britanie, vor avea o rată de creştere moderată, puţin sub estimările Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Astfel, pentru UE, sondajul prognozează 1,25% creştere economică (faţă de 1,4 FMI), pentru SUA 1,3% (faţă de 1,5% FMI), iar pentru Marea Britanie – 0,4% (faţă de 0,6% FMI).
În schimb, statele aparţinând Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est 5 (ASEAN 5), Turcia, statele din zona Golfului Persic şi cele din regiunea Asia-Pacific, vor înregistra o creştere economică mai mare decât estimările Fondului Monetar Internaţional (FMI).
De asemenea, studiul indică o creştere a fluxurilor de investiţii străine directe (ISD), în SUA şi China, în timp ce pentru Europa, se apreciază că nivelul acestora va rămâne constant.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro