FOCUS:Economia globală, pe cale să se gripeze. Efectul lebedei negre numită coronavirus, încă neclar
Lebăda neagră numită coronavirus readuce spectrul recesiunii asupra Europei. Deşi este încă devreme să se contabilizeze întreg efectul economic negativ, posibilitatea extinderii epidemiei în Europa vine după ce cele mai mari economii din UE au stagnat în finalul anului trecut, la limita recesiunii.
Diferite părţi ale economiei globale intră în pauză din cauza epidemiei, cel mai bun exemplu fiind China, unde fabricile au stat închise trei săptămâni, zeci de oraşe sunt încă sigilate, iar acum companiile mici şi mijlocii au dificultăţi în a-şi mai plăti salariaţii şi a găsi clienţi.
China este fabrica planetei, iar asta înseamnă că lanţurile de aprovizionare globale au fost lovite, cu estimări neclare în privinţa reluării în condiţii optime a activităţii economice. Apple a avertizat deja că vânzările sale în 2020 o să fie lovite şi vor fi sub prognozele anterioare, un scenariu prognozat şi de Volkswagen, unul din cei mai mari producători auto din lume. Asta în timp ce operatorii aviatici vor suferi pierderi de venituri de 29 miliarde de dolari, iar turismul în Asia Pacific va pierde circa 100 miliarde de dolari. Totodată, China s-a transformat în ultimii ani într-o economie a serviciilor, ceea ce înseamnă că repornirea motorului economic a devenit o chestiune şi mai dificilă pentru factorii de decizie de la Beijing.
Epidemia, ce tinde să se transforme într-o pandemie, pare acum să gripeze şi creşterea economiei globale, iar închiderea activităţilor economice şi sociale în Italia este cel mai negru scenariu care s-ar putea materializa în Europa.
La rapoartele dezastruoase venite din China, unde vânzările auto s-au prăbuşit cu 92% în prima jumătate a lunii februarie, se adaugă vestea că economia Japoniei s-a contractat cu 6,3% în trimestrul patru din 2019. În Coreea de Sud cazurile s-au înmulţit vertiginos, iar oprirea activităţilor în anumite părţi din Coreea de Sud şi Italia pe modelul Chinei este un scenariu foarte posibil dacă nu se temperează rata de creştere a noilor infecţii.
Indirect ar fi afectate şi celelalte economii europene, printre care şi România, în condiţiile în care Italia este al doilea partener comercial al ţării noastre. Germania, principalul partener al României, este deja gripată de Brexit, pierzând 10 miliarde de euro anual din cauza incertitudinilor comerciale, iar acum se adaugă un nou factor de incertitudine pe canalul comercial, China şi Italia fiind parteneri importanţi pentru cea mai mare economie europeană.
Per total, cinci economii mari ale lumii ar putea să intre în recesiune în prima jumătate a acestui an (Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud – iar China încetineşte puternic). Asta în timp ce în Statele Unite activitatea economică a imensului sector de servicii (70% din economie) s-a redus şi ea în februarie pentru prima dată în ultimii patru ani potrivit unui raport preliminar.
În America, un factor de incertitudine major este însă nivelul pieţelor financiare. Potrivit analistului David Rosenberg de la Rosenberg Research, pieţele de acţiuni americane au ajuns la cel mai redus nivel al corelării cu economia reală din ultimii cel puţin 20 de ani, doar 7%. Totodată, investitorii au considerat până acum că epidemia nu va afecta creşterea economică, iar preţurile activelor listate au fost împinse la maxime, context în care Rosenberg spune că şansele de recesiune în SUA sunt de 90% pentru acest an. Tot el spune că Rezerva Federală va interveni probabil în luna iunie cu o reducere de dobândă.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro