Fostul primar Cristian Popescu Piedone şi două angajate de la Primăria Sector 4 au fost ARESTAŢI

Autor: Cătălin Lupăşteanu Postat la 07 noiembrie 2015 373 afişări

Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă a fostului primar Cristian Popescu Piedone şi a două angajate de la Primăria Sectorului 4, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu autorizarea clubului Colectiv.

Instanţa a admis astfel cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea.

Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi fals intelectual, iar cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4, de complicitate la cele două infracţiuni reţinue în cazul lui Cristian Popescu Piedone.

Potrivit ordonanţelor de reţinere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispoziţiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfăşurării activităţii de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

"Prin aceasta, a cauzat vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în urma cărora reprezentanţii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, au obţinut un folos necuvenit în cuantum de 62.298 lei. De asemenea, pentru a autoriza funcţionarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele două acte administrative (acordul de funcţionare şi autorizaţia de funcţionare) sus menţionate, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că SC Colectiv Club SRL îndeplinea cerinţelor legale necesare avizării", au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, şi Luminiţa Larisa Ganea, angajată la acelaşi serviciu, că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, "în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menţionată le-a avizat".

Cristian Popescu Piedone şi cele două angajate ale Primăriei Sectorului 4 au fost audiaţi, vineri, la sediul DNA, unde au fost duşi cu mandat.

Procurorii DNA au ridicat, vineri, documente de la mai multe instituţii publice din Bucureşti, printre care Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov.

Documentele ridicate de la Primăria Sector 4 sunt legate de autorizaţia de funcţionare emisă pentru clubul Colectiv.

De asemenea, de la ISU Bucureşti - Ilfov au fost ridicate documente privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacă au fost respectate metodologia şi dispoziţiile legale de control.

Patronii clubului Colectiv, Paul Gancea, Alin Anastasescu şi Costin Mincu, arestaţi preventiv din 3 noiembrie, au fost duşi, vineri, din Arestul Capitalei la DNA, pentru a fi audiaţi în dosarul în care sunt vizaţi funcţionari din Primăria Sectorului 4 legat de emiterea autorizaţiei pentru Colectiv.

De asemenea, aceştia au dat declaraţii şi în faţa procurorilor militari din DNA, care vineri au deschis un dosar în care sunt vizaţi angajaţi ai ISU Bucureşti - Ilfov, fiind făcute cercetări pentru fapte de abuz în serviciu, respectiv pentru neîndeplinirea atribuţiilor în cazul avizelor privind prevenirea şi stingerea incendiilor.

Ancheta în cazul incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, în urma căruia au murit 41 de persoane şi alte aproximativ 170 au fost rănite, este făcută de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PIEDONE,
ARESTARE,
arestare preventiva
/actualitate/fostul-primar-cristian-popescu-piedone-si-doua-angajate-de-la-primaria-sector-4-au-fost-arestati-14877846
14877846
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.