Fotografia care a declanşat cea mai mare criză nucleară din istorie

Postat la 25 iunie 2017 392 afişări

În 1962, un avion american de spionaj survola Trece de la Coloma, o regiune din capătul estic al Cubei. Avionul a surprins o fotografie care avea să declanşeze cea mai mare criză din istoria modernă.

Fotografia care a declanşat cea mai mare criză nucleară din istorie

Pilotul a trimis fotografia celor de la Pentagon pentru a fi analizată. La prima vedere, imaginea părea să arate o recoltă cu o formă bizară. Analiştii armatei americane şi-au dat însă repede seama că forma era caracteristică unui sistem sovietic anti-rachetă, denumit S-75.



Acest sistem este cel care a doborât, ani mai târziu, avionul pilotat de Gary Powers - întâmplare relatată pe larg în filmul Podul Spionilor, regizat de Steven Spielberg.

Sistemul S-75 folosea şase lansatoare de rachete, plasate la distanţă egală în forma unui cerc, creând astfel o formă uşor de recunoscut de către specialişti. Americanii au înţeles în acel moment că ruşii trimiteau arme în Cuba; mai mult, aceste arme erau suficient de importante încât să merite protecţia unui sistem S-75.

Cei de la Casa Albă au cerut sovieticilor să retragă focoasele din Cuba, dar aceştia au refuzat; a urmat celebra blocadă a americanilor, culminând cu ceea ce a rămas cunoscut în istorie drept "criza rachetelor din Cuba", din 1962.

Spre norocul tuturor, liderul sovietic Hruşcev a reuşit să ajungă la o înţelegere cu preşedintele american John F.

Kennedy, astfel încât un potenţial conflict nuclear global s-a transformat în Războiul Rece.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.