GALERIE FOTO Ouă decorate cu sfoară şi aranjamente cu mesajul #Rezist, la Târgul de Paşte al Saşilor
Bistriţenii îşi pot cumpăra produse de artizanat, ouă pentru decorarea mesei de Paşte, lumânări şi decoraţiuni pregătite de meşterii din judeţ, la Târgul de Paşti al Saşilor. Piesa de rezistenţă a târgului este un aranjament cu o familie de ouă, care se transformă din fericită în protestatară.
Peste 30 de meşteri populari alături de reprezentanţi ai comunităţii săseşti participă la a 15-a ediţie a Târgului de Paşte al Saşilor din Bistriţa - Ostermarkt, organizat în faţa Palatului Culturii din Bistriţa.
Târgul marchează intrarea în Săptămâna Patimilor a creştinilor care se pregătesc de Paşte.
Târgul, o veche tradiţie a zonei, era organizat de creştinii catolici cu o săptămână înainte de Paşte. Cum anul acesta Sărbătorile Pascale catolice şi ortodoxe cad în aceeaşi dată, la târg sunt prezenţi, alături de reprezentanţii comunităţii săseşti, şi numeroşi meşteri populari din Bistriţa.
Meşterii populari şi artizanii au pregătit pentru târgul din acest an, pe lângă prăjituri tradiţionale, colaci secuieşti şi obiecte de mobilier pictate, ouă încondeiate, pictate sau cusute, feţe de masă brodate manual, dar şi aranjamente pentru masa de Paşte - de la aranjamentele cu scoici până la aranjamentele cu lavandă, boabe de cafea şi sfoară.
Piesa de rezistenţă a ediţiei din acest an a Ostermarkt o reprezintă un aranjament inedit, realizat de sculptorul Sorin Tisa.
”Este vorba despre o familie de ouă fericite – mama, tata şi copii. Cel mic are doi ani, iar cel mare 12. Este o familie fericită care a decis să nu emigreze încă din România, însă aranjamentul este gândit să poată fi modificat foarte repede, familia transformându-se din familia veselă în familia protestatară, care aduce cu ea mesajul #Rezist şi Noaptea ca hoţii, instant din familia veselă şi amabilă de ouă transformându-se într-o familie protestatară, mama îngălbenindu-se de supărare, iar tatăl albindu-se de nervi”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX meşterul Sorin Tisa.
De la târgul din acest an nu lipsesc nici sfeşnicele inedite, realizate din nuci negre, ideale pentru a da mesei de Paşte un farmec aparte.
Costumele populare, bijuteriile din pietre semipreţioase dar şi aranjamentele cu lavandă, macaroane şi scoici au atras şi ele numeroşi curioşi.
Dacă anul trecut a reuşit să câştige publicul cu celebrele ouă împodobite cu cafea care emană un miros deosebit în întreaga încăpere, anul acesta Violeta Buta, un alt meşter popular din Bistriţa-Năsăud a decis să vină cu ceva nou şi a realizat din scoici aduse tocmai din Grecia aranjamente inedite pentru masa de Paşte.
Nu lipsesc nici ouăle decorate cu hârtie, cu sfoară sau cusute cu mărgele tricolore.
Târgul de Paşti al saşilor îşi va închide porţile duminică după-amiază.
În municipiul Bistriţa mai trăiesc 245 de etnici germani care vor sărbători Paştele săptămâna viitoare, odată cu Sărbătorile Pascale ale ortodocşilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro