LIVE: ZF Real Estate by Storia.ro - Cum redefineşte flexibilitatea piaţa de birouri?

George Echim, farmacist, Farmacia Ardealul: Farmaciile se confruntă cu o lipsă de personal specializat, care se va acutiza dacă domeniul nu devine mai atractiv pentru tineri

Autor: Roxana Rosu Postat la 15 octombrie 2024 13 afişări

George Echim, farmacist, Farmacia Ardealul: Farmaciile se confruntă cu o lipsă de personal specializat, care se va acutiza dacă domeniul nu devine mai atractiv pentru tineri

Farmaciile se confruntă cu o lipsă de personal specializat, gradul de ocupare a locurilor la facultătile de profil fiind de 20-30% în anul 1, iar o parte dintre studenti au ajuns la Farmacie pentru că nu au intrat la Medicină, spune George Echim, farmacist, Farmacia Ardealul.

Farmacia Ardealul, retea locală din Piatra Neamt detinută de familia Echim, a ajuns la 11 unităti, având o istorie de peste 30 de ani.

”Profesia de farmacist era o profesie respectată. Eu sunt din familie de farmacişti. Dar farmaciştii sunt văzuţi acum ca nişte vânzători, nişte împărţitori de carduri. Ei vin însă după o facultate grea, cu 5 ani de studii”, a spus George Echim în cadrul conferintei ZF Health&Pharma Summit 2024.

În opinia lui, pentru a rămâne relevantă, farmacia trebuie să treacă printr-o schimbare, să se diferentieze prin altceva decât preturi.

”Factorul trebuie să fie plus valoare pentru pacient, nu preţul cel mai mic. S-a vorbit mult de servicii, cum este vaccinarea, diferite testări care să se facă în farmacie. Dar pentru asta e nevoie de investiţii, de farmacişti care să meargă la cursuri de pregătire. Aceste servicii suplimentare nu sunt remunerate de Casa Natională de Sănătate, ci  prestate pro-bono de farmacişti”.

În conditiile în care farmaciile deja lucrează cu marje foarte mici, a completat George Echim. Conform legislatiei, pentru orice medicament care trece de 350 de lei, farmacia primeşte de la statul român o sumă fixă de 35 de lei. Farmaciştii spun însă că de multe ori pacientii vin cu retete compensate în valoare de mii de lei.

O altă problemă este fiscalitatea instabilă, care creează dificultăti suplimentare sectorului. Rezultatul este că pacientul român nu are acces la servicii care sunt oferite în farmacii în alte tări, în completarea medicamentelor.

”Pacientii vor fi ademeniti doar de ideea de pretul cel mai mic. Şi piata de suplimente trebuie reglementată mai mult, pentru că şi acolo sunt probleme. Serviciile din farmacii nu se vor dezvolta până când nu vor fi remunerate”.

În plus, lipsa de profesionişti se va accentua dacă acest domeniu nu devine mai atractiv. ”Vom avea tot mai multi absolventi care termină facultatea cu nota 5”.

Farmacia Ardealul, unul dintre cele mai puternice branduri locale, creat de farmacistul Ilie Echim la Piatra Neamţ, a încheiat primele şase luni ale anului cu afaceri de 51,5 milioane eli, în creştere cu 17%.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmacie,
farmacii,
refuz,
confrunta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.