GHID DE PENSII: Ce castiguri aduc fondurile de pensii
O contributie lunara de cateva sute de lei poate aduce, pentru cei ce incep devreme contributiile la un fond privat de pensii, o viata tihnita la batranete. Cat de mare ar putea fi randamentul acestor fonduri e inca greu de spus cu exactitate, dar cateva estimari se pot face deja.
O contributie lunara de cateva sute de lei poate aduce, pentru cei ce incep devreme contributiile la un fond privat de pensii, o viata tihnita la batranete. Cat de mare ar putea fi randamentul acestor fonduri e inca greu de spus cu exactitate, dar cateva estimari se pot face deja.
De la bun inceput trebuie spus ca din contributiile facute la un fond de pensii "nu se va imbogati nimeni; scopul lor este doar sa asigure o pensie decenta si un nivel de trai normal", aprecia recent Theodor Alexandrescu, general manager al AIG Life Asigurari Romania. Aceste forme de economisire inlocuiesc, de fapt, capacitatea de munca ce se pierde odata cu pensionarea, iar o contributie mai indelungata va aduce, in mod evident, o pensie mai mare. Prin lege, un angajat ce contribuie la un fond de pensii facultativ (asa-numitul pilon III al sistemului de pensii) poate sa inceapa sa primeasca o pensie daca a facut 90 de contributii, nu neaparat consecutive, iar varsta de pensionare este de 60 de ani.
Cele patru fonduri facultative care sunt active in prezent pe piata romaneasca practica o contributie minima impusa ce variaza destul de larg: la BCR Prudent este de 35 de lei pe luna, la ING Clasic este de 45 de lei pe luna, la AZT Moderato (administrat de Allianz Pensii) este de 50 de lei pe luna, iar la Aviva Pensia Mea este de 60 de lei pe luna.
Cat se poate castiga insa din investitia intr-o pensie privata? Randamentul unei investitii intr-un fond de pensii depinde de tipul de plasamente pe care le face acesta. Mai precis, fondurile se clasifica in trei categorii: cu grad mai ridicat de risc (unde investitiile pot merge pana la 50% spre piata de capital), cu grad moderat de risc (care investesc activele in proportie de 25% pe Bursa si de 75% in instrumente financiare cu venit fix si instrumente ale pietei monetare) si fonduri cu grad redus de risc (ce au in majoritate activele investite in plasamente mai putin riscante). Randamentul mai mare merge insa mana in mana si cu un risc mai ridicat, in conditiile in care pe Bursa se pot castiga bani buni, dar se pot la fel de bine si pierde.
Administratorii fondurilor de pensii sunt obligati sa garanteze doar contributiile efective (din care se scad comisioanele datorate), fara vreun alt castig pe care l-ar aduce investitia. Mai mult, ei nu au voie sa promita contributorilor un anumit nivel de randament.
Si, chiar daca legea le-ar permite sa o faca, o previziune asupra evolutiei pe care o va avea piata financiara peste zeci de ani este imposibil de facut. "Chiar daca nivelul contributiei si varsta de contributie se cunosc, pensia ce va fi platita nu poate fi calculata acum decat estimativ", explica Bram Boon, director general al ING Asigurari de Viata, "pentru ca depinde de randamentul obtinut din investirea activelor respective". Boon ofera insa un model de calcul orientativ, pentru un barbat de 35 de ani, care are o contributie lunara de 100 lei. La varsta pensionarii, calculata la 60 de ani, acesta va avea, potrivit directorului general al ING Asigurari de Viata, o suma estimativa acumulata de 58.420 lei si o pensie lunara facultativa de 243 de lei. "Desigur ca aceasta suma creste o data cu suma lunara investita", spune Boon - suma ce poate ajunge la pensiile facultative pana la 15% din venitul lunar brut, conform legii. In limita echivalentului a 200 de euro, contributiile la fondurile de pensii sunt deductibile fiscal, atat pentru angajat, cat si pentru angajator - in cazul in care acesta decide sa contribuie si el.
Intr-un alt exemplu (calculat printr-o solutie electronica oferita de Aviva pe site-ul propriu, cu titlu absolut estimativ) la o contributie lunara de 300 de lei, un angajat cu varsta de 30 de ani va avea la momentul pensionarii un fond propriu de 25.140 de lei. Intr-un calcul invers, pentru a dispune de un venit anual de 3.600 de euro la varsta pensionarii, respectiv 60 de ani, un barbat cu varsta actuala de 30 de ani ar trebui sa contribuie lunar cu putin peste 122 de euro. In acelasi calcul, o femeie ar trebui sa contribuie, potrivit solutiei de calcul a Aviva, aproape 143 de euro lunar.
O imagine asupra randamentelor pe care le-ar putea avea fondurile romanesti se poate forma totusi privind in alte tari din regiune - sub rezerva, totusi, a diferentelor care exista si din punctul de vedere al organizarii lor, dar si din punctul de vedere al pietelor financiare locale. Chiar si asa, ca puncte de reper, fondurile poloneze de pensii private au randamente anuale intre 10% si 13,5%, in timp ce fondurile cehe au inregistrat anul trecut un randament mediu de 3,2% (potrivit informatiilor din presa locala).
Chiar daca este inca mult prea devreme pentru a aduce in discutie mutarea de la un fond la altul in functie de randamentul acestora " trebuie spus ca acest lucru se va putea face oricand. In cazul obtinerii unor randamente reduse de catre un fond de pensii private, contributorii acestuia isi pot transfera contul individual la un alt fond - transfer ce il va costa insa un comision de mutare, de maxim 5% din valoarea contului acumulat. Asta doar in primii doi ani, dupa care dispar. Interval tocmai potrivit pentru a decide, in cunostinta de cauza, ce fond de pensii poate oferi cel mai bun randament.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro