Grecia vrea ajungerea rapidă la un acord cu creditorii, avertizând Uniunea Europeană
Guvernul Greciei speră că va ajunge, până duminică, la un acord cu creditorii internaţionali, avertizând că, în caz contrar, vor fi "consecinţe" şi sugerând intensificarea cooperării cu Rusia şi China, informează La Repubblica.
"Presiunea creditorilor internaţionali pentru revizuirea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) este asfixiantă", a acuzat ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, într-un discurs rostit în Parlamentul de la Atena.
"Grecia vrea ajungerea la un acord cu creditorii până duminică. Facem totul pentru a evita intrarea în incapacitate de plăţi; şi creditorii speră să fie evitată o astfel de situaţie. Sperăm să ajungem rapid la un acord. Un eventual eşec va avea consecinţe, nu doar financiare, pentru Uniunea Europeană", a atras atenţia, la rândul său, Gabriel Sakellaridis, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, sugerând o eventuală intensificare a cooperării Greciei cu Rusia şi China.
Banca Centrală Europeană (BCE) a intensificat, joi, presiunile asupra Greciei, sugerând că lipsa unui acord rapid cu creditorii riscă să înrăutăţească termenii de finanţare pentru alte state vulnerabile din zona euro. "Reacţia pieţelor financiare la situaţia din Grecia a fost până acum limitată, dar, în absenţa unui acord rapid cu creditorii referitor la reformele structurale, riscul creşterii primelor de risc pentru finanţarea ţărilor vulnerabile din zona euro s-ar putea materializa", potrivit raportului BCE privind stabilitatea financiară. "Aşteptările referitoare la riscurile de default din Grecia au crescut semnificativ, pe fondul incertitudinilor politice", se arată în raport.
Grecia a reluat marţi negocierile cu creditorii internaţionali pentru deblocarea asistenţei financiare, Yanis Varoufakis atribuind impasul discuţiilor insistenţei acestora pentru mai multă austeritate. Blocajul negocierilor a dus la evaporarea lichidităţilor în Grecia, împingând economia în recesiune. Retragerile masive de fonduri din bănci şi dificultăţile tot mai mari ale ţării de a respecta obligaţiile financiare au relansat temerile legate de capacitatea ţării de a rămâne în zona euro. Finalizarea cu succes a negocierilor cu creditorii ar debloca restul de 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, dar discuţiile sunt blocate de refuzul Guvernului grec de a accepta reformele din sectorul pensiilor şi al muncii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro