Executivul a avizat negativ proiectele de lege care prevăd că persoanele de acelaşi sex pot încheia în faţa notarului sau la starea civilă un parteneriat civil în scopul organizării, respinse de Senat, motivând că parteneriatul civil nu este reglementat la nivelul UE.
„Considerentele conform cărora «Relaţiile de cuplu consensuale, protejate prin parteneriat civil, sunt o realitate de fapt recunoscută juridic în legislaţia majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene: Andora, Austria, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria» sunt irelevante întrucât parteneriatul civil ţine de un domeniu care, cel puţin deocamdată, nu este supus reglementării la nivelul Uniunii Europene, fiecare stat membru având libertatea de opţiune în privinţa unei astfel de reglementări”, arată reprezentanţii Guvernului, în punctul de vedere pe cele două proiecte de lege, obţinut de MEDIAFAX.
Executivul mai arată că „prin adoptarea Codului civil, Parlamentul şi-a exprimat deja opţiunea de politică legislativă în materia relaţiilor de familie, reglementând ca unica formă de convieţuire recunoscută, căsătoria între persoane de sexe diferite”.
De asemenea Guvernul Executivul susţine că prevederile juridice europene şi internaţionale consacră principiul căsătoriei, nu cel al parteneriatului civil.
„ Precizăm faptul că numeroase prevederi ale actelor juridice europene şi internaţionale consacră principiul căsătoriei şi nu pe cel al parteneriatului civil, această realitate fiind recunoscută de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului1, Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi alte norme europene şi internaţionale referitoare la drepturile omului. Mai mult, la pct 4. 40 din Decizia Curţii Constituţionale nr. 580/20165 se stabileşte faptul că art. 48 din Constituţie consacră şi protejează dreptul la căsătorie şi relaţiile de familie rezultând din căsătorie, distinct la dreptul la viaţă familială/respectarea şi ocrotirea vieţii familiale, cu un conţinut juridic mult mai larg, consacrat şi ocrotit de art. 26 din Constituţia României”, potrivit sursei citate.
Executivul menţionează dispoziţiile din Codul civil care reglementează căsătoria şi familia, precizând că „din punct de vedere al dreptului european, reglementarea parteneriatului civil nu reprezintă o cerinţă europeană, ci cade exclusiv sub incidenţa reglementărilor naţionale ale statelor membre”.