Harta salariilor din România pe judeţe. Salariile din Capitală au depăşit 1.000 de euro net pe lună, iar cele din Cluj se îndreaptă şi ele spre această medie. Unele judeţe au înregistrat creşteri ale salariilor de 20% - 25% de la an la an

Autor: Ramona Cornea Postat la 27 decembrie 2022 475 afişări

Capitala şi judeţele Cluj şi Timiş conduc clasamentul celor mai mari salarii medii nete din economia locală, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

Harta salariilor din România pe judeţe. Salariile din Capitală au depăşit 1.000 de euro net pe lună, iar cele din Cluj se îndreaptă şi ele spre această medie. Unele judeţe au înregistrat creşteri ale salariilor de 20% - 25% de la an la an

Un angajat din Bucureşti are un salariu mediu net de peste 5.200 de lei, iar în Cluj salariile au ajuns aproape de 4.800 de lei net ♦ Timişul a completat podiumul celor mai mari salarii din ţară, cu o medie de circa 4.300 de lei net ♦ Cel mai mult au crescut salariile din Sălaj, cu 25% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la aproape 3.500 de lei, urmate de cele din Covasna, cu o creştere de 20% ♦ Cel mai puţin au crescut salariile din Harghita, Vâlcea şi Tulcea ♦ Patru judeţe au înregistrat salarii medii nete lunare mai mici de 3.000 de lei: Harghita, Vrancea, Teleorman şi Vâlcea.

Capitala şi judeţele Cluj şi Timiş conduc clasamentul celor mai mari salarii medii nete din economia locală, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS), centralizate de Ziarul Financiar.

Astfel, un angajat din Bucureşti avea un salariu mediu net lunar de peste 5.200 de lei în luna sep­tembrie a acestui an, adică peste 1.000 de euro, în Cluj salariile au ajuns aproape de 4.800 de lei net, iar Timişul a completat po­diu­mul celor mai mari salarii din ţară, cu o medie de circa 4.300 de lei net.

Salariile din Bucureşti au crescut cu 15% în septembrie 2022 faţă de aceeaşi lună din anul 2021, iar cele din Cluj şi Timiş au crescut cu 13%. Cel mai mult au crescut salariile din Sălaj, cu 25% în septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la aproape 3.500 de lei, urmate de cele din Covasna, cu o creştere de 20%, până la puţin peste 3.300 de lei net, şi cele din Sibiu, cu 19%, până la o valoare medie lunară de aproape 4.200 de lei.

În Bucureşti lucrau aproape 1,06 mi­lioane de persoane în luna septembrie din acest an, în creştere cu 5.245 de angajaţi faţă de septembrie 2021, în Cluj lucrau circa 275.500 de angajaţi, în creştere cu aproape 8.800 de persoane faţă de septembrie 2021, iar în Timiş erau circa 262.500 de salariaţi, în creştere cu puţin peste 4.000 de persoane.

Sorina Donisa, CEO-ul companiei de recrutare în regim temporar APT Prohuman, spune că şi din perspectiva recrutării Bucureştiul, Clujul şi Timişul sunt printre cele mai dinamice judeţe.

„Pe profile de specialişti, piaţa din Bucureşti rămâne în continuare cea mai dinamică din România datorită investiţiilor atrase de această zonă şi de paleta variată de oferte de muncă. Candidaţii sunt foarte atraşi de aceasta piaţă, mai ales că există şi joburi în întregime sau parţial remote. Dacă vorbim de profiluri de muncitori, atât calificaţi, cât şi necalificaţi, o efervescenţă mare vedem în zona de vest, unde prezenţa fabricilor asigură dinamicitatea pieţei pe aceste profiluri de candidaţi. Cele mai dinamice judeţe din punctul de vedere al recrutării, exclusiv Bucureşti şi Ilfov, sunt Dolj, Timiş, Iaşi, Braşov, Sibiu, Bihor, Cluj, Argeş, în mare parte unde există angajatori reprezentaţi de companii multinaţionale şi din zona de producţie şi servicii”, a spus ea pentru ZF.

Cel mai puţin au crescut salariile din Harghita, cu 5%, până la aproape 2.980 de lei, cele din Vâlcea, tot cu 5%, până la aproape 2.900 de lei, şi cele din Tulcea, cu 6%, până la aproape 3.200 de lei net în luna septembrie a acestui an.

Sorina Donisa spune că pentru com­pania sa nu sunt judeţe cu rezultate slabe în ceea ce priveşte recrutarea, însă în zona centrală şi de vest a ţării sunt cele mai mari fluctuaţii ale cererii de recrutare.

„Activitatea de recrutare este oricum dinamică şi are fluctuaţii periodice, nu putem spune că avem un judeţ cu rezultate slabe, dar pot spune că cele mai mari fluctuaţii ale cererii de recrutare le resimţim în zona centrală şi de vest, în mare parte şi din cauza lipsei de predictibiltate econo­mică pe termen lung, care îngreunează dimensionarea echipelor”, a explicat ea.

Harghita şi Tulcea se află şi printre cele patru judeţe care au înregistrat salarii medii nete lunare mai mici de 3.000 de lei în luna septembrie a acestui an, cele din categoria celor mai mici salarii din economia locală. Alături de ele mai sunt Vrancea, cu un salariu mediu net de 2.955 de lei, în creştere cu 7% de la an la an, şi Teleorman, cu 2.967 de lei net, în creştere cu 12% în sep­tembrie 2022 faţă de septembrie 2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salarii,
bucuresti,
cluj,
harghita,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.