Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA): Aşa cum solicita azi dimineaţă redactorul şef al Ziarului Financiar, ar trebui ca antreprenorii să le ceară tuturor angajaţilor lor să voteze pentru păstrarea României pe drumul dezvoltării euroatlantice

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 05 decembrie 2024 16 afişări

România trece printr-un “moment critic existenţial” astfel că antreprenorii ar trebui să transmită un mesaj clar în societate privind susţinerea valorilor euro-atlantice solicitându-le angajaţilor lor să voteze pentru păstrarea ţării pe acest drum - aşa cum au fost îndemnaţi şi printr-un editorial publicat marţi de Sorin Pîslaru, redactorul şef al Ziarului financiar, a declarat Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA), în cadrul unui eveniment care a avut loc marţi seară în Bucureşti.

Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA): Aşa cum solicita azi dimineaţă redactorul şef al Ziarului Financiar,  ar trebui ca antreprenorii să le ceară tuturor angajaţilor lor să voteze pentru păstrarea României pe drumul dezvoltării euroatlantice

România trece printr-un “moment critic existenţial” astfel că antreprenorii ar trebui să transmită un mesaj clar în societate privind susţinerea valorilor euro-atlantice solicitându-le angajaţilor lor să voteze pentru păstrarea ţării pe acest drum - aşa cum au fost îndemnaţi şi printr-un editorial publicat marţi de Sorin Pîslaru, redactorul şef al Ziarului financiar, a declarat Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA), în cadrul unui eveniment care a avut loc marţi seară în Bucureşti.

“Ar trebui ca antreprenorii români şi toţi oamenii de afaceri să transmită un mesaj clar societăţii. Şi îmi pare bine să constat că astăzi acest lucru chiar s-a întâmplat.  Şi, mai mult, aşa cum solicita azi dimineaţă redactorul şef al Ziarului Financiar,  ar trebui ca antreprenorii să le ceară tuturor angajaţilor lor să voteze pentru păstrarea României pe drumul dezvoltării euroatlantice”, a afirmat Horia Manda.

El a făcut referire la editorialul cu titlul “Este timpul ca antreprenorii români să se îndrepte spre echipele lor de 10, 100, 1.000 sau 10.000 de oameni şi să le ceară votul. Antreprenori, scrieţi tuturor colegilor un e-mail acum: „Mergeţi la vot duminică! Votaţi cu responsabilitate pentru viitorul acestei ţări!“, semnat de redactorul şef al ZF.

Horia Manda a făcut şi el apel la membrii asociaţiei să le ceară angajaţilor să voteze pentru a păstra România în UE şi NATO.

“În numele ROPEA eu şi colegii mei din board vă solicităm vouă membrii asociaţiei să faceţi acest lucru cu angajaţii voştri, dar şi cu angajaţii firmelor în care aţi investit. Este singura soluţie prin care noi putem să contribuim să îndepărtăm acest risc”.

Iată principalele mesaje transmise de Horia Manda, preşedintele Asociaţiei de Investiţii Private din România (ROPEA):

“Dacă ne uităm la situaţia României în acel moment, chiar dacă există probleme serioase de stabilitate macroeconomică, inflaţie şi dobânzi mari, dar şi un război la graniţă, România se află în cea mai bună situaţie istorică a dezvoltării ei. Este membru NATO, este membru UE, va deveni membru Schengen începând din ianuarie şi a reuşit să  conveargă către ţările dezvoltate din Uniunea Europeană ajungând la peste 75% din PIB-ul mediu al Uniunii Europene, într-un interval relativ scurt de timp.

Există perspective foarte bune de creştere în următorii 3-5 ani. În primul rând, finanţate de fondurile multi-anuale, care vor fi puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană, vorbim de multe zeci de miliarde, ceea ce ar trebui să reducă şi mai mult decalajul de dezvoltare faţă de pieţele din regiune sau cele din Vestul Europei.

Asta desigur, dacă nu apare o lebădă neagră.  Din păcate această lebădă neagră a apărut. Ce s-a întâmplat acum aproape 10 zile este un cutremur de o magnitudine pe care numai cei mai în vârstă precum mine şi domnul Horia Patapievici au văzut-o în anii 90, când minerii au venit în câteva rânduri la Bucureşti  şi au încercat şi au reuşit pentru o foarte bună perioadă de timp să îndepărteze România de la un parcurs european. Au fost ani de zile în care economia românească a fost ţinută departe de tot ce însemna integrare. În plus, Polonia a avansat mult mai rapid şi nu am reuşit să recuperăm acest decalaş decât târziu, la începutul anului 2000, când lucrurile au trebuit să îşi revină pe un făgaş normal.

Pentru cei mai tineri, să ştiţi că nu este vorba de simple afirmaţii fără un fundament, există un pericol extraordinar ca România să recadă cu multe zeci de ani în urmă şi cred că este menirea noastră a tuturor să încercăm să îndepărtăm acest pericol prin toate mijloacele de care dispunem.  Această lebădă neagră se manifestă prin apariţia  unui mesia  care în momentul acesta vorbeşte despre naţionalizarea resurselor naturale,  vorbeşte despre  renaţionalizarea companiilor strategice care au fost privatizate în ultimii 20 de ani, vorbeşte despre energie gratis, vorbeşte despre desfinţarea băncilor vorbeşte despre întoarcerea la agricultura şi comunicarea telepatică, precum în vremea lui Ştefan cel Mare.

Este un moment critic existenţial în dezvoltarea ţării noastre în ultimii 35 de ani pe care apropo îi aniversăm exact acum, în luna decembrie,  comparabil numai cum spuneam cu Revoluţia sau cu mineriadele.  Apariţia urii sociale şi ameninţări cu mişcări de stradă ne aruncă pe culmile disperării aşa cum spunea Cioran cu mulţi ani în urmă.

Ar trebui ca antreprenorii români şi toţi oamenii de afaceri să transmită un mesaj clar societăţii. Şi îmi pare bine să constat că astăzi acest lucru chiar s-a întâmplat.  Şi, mai mult, aşa cum solicita azi dimineaţă redactorul şef al Ziarului Financiar,  ar trebui ca antreprenorii să le ceară tuturor angajaţilor lor să voteze pentru păstrarea României pe drumul dezvoltării euroatlantice.

În numele ROPEA eu şi colegii mei din board vă solicităm vouă membrii asociaţiei să faceţi acest lucru cu angajaţii voştri, dar şi cu angajaţii firmelor în care aţi investit. Este singura soluţie prin care noi putem să contribuim să îndepărtăm acest risc. “

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.