IGPR, precizări despre întâlnirea cu membrii clanului Duduianu: Singura soluţie operativă eficientă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 29 august 2020 98 afişări

Inspectoratul General al Poliţiei Române susţine că şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Vasilescu, care s-a întâlnit cu unul dintre membrii clanului Duduianu, a fost chemat din concediu şi că aceasta a fost „singura soluţie operativă eficientă”: „A acţionat după ”.

IGPR, precizări despre întâlnirea cu membrii clanului Duduianu: Singura soluţie operativă eficientă

IGPR susţine, într-un comunicat remis presei sâmbătă, că Poliţia Română a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în ţara noastră, ci şi pe plan internaţional. Cominicatul se referă la întâlnirea pe care şefii Poliţiei Române au avut-o cu unul dintre membrii clanului Duduianu, în faţa Bisericii „Sf. Paracheva”, din Rahova.

În cadrul întâlnirii, şefii Poliţiei ar fi discutat cu interlopii despre ceremonia de înmormântare a lui Emi Pian şi ar fi cerut ca aceasta să nu mai aibă loc la ora 13.30, ci mai devreme, pentru a nu cauza probleme forţelor de ordine.

Reprezentanţii Poliţiei susţin că în perioada înmormântării au fost aplicate mai multe sancţiuni, după ce au fost acuzaţi că „au intervenit şi au oprit o nuntă în Constanţa, iar în cazul din Bucureşti <le-au permis interlopilor o organizare deşănţată>, desfăşurată pe durata mai multor zile”.

„Nici asta nu am explicat suficient, aşa că aducem acum la cunoştinţa opiniei publice faptul că am aplicat sancţiuni şi într-un caz şi în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în Bucureşti s-au aplicat peste 250 de sancţiuni, înmormântarea respectând în desfăşurare normele legale. A fost interzisă inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reuşind astfel să nu se creeze vreun focar de coronavirus în aceea zonă”, se arată în comunicatul IGPR.

Conform poliţiştilor, clanurile de interlopi nu au apărut în acest an, iar de-a lungul timpului au fost organizate ample operaţiuni de destructurare a acestora, „iar liderii lor principali, uneori chiar aparţinând unor generaţii consecutive, au fost închişi în penitenciare în mod repetat (familia Duduianu este la a treia generaţie în penitenciar, unii dintre ei condamnaţi a treia oară)”.

IGPR susţine că evenimentul care a generat dezbaterea publică actuală a avut loc ca urmare a unui conflict spontan între mai multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activităţi infracţionale sau provenind din familii cunoscute ca având activităţi în mediul infracţional. „Şi aici cetăţenii de bună credinţă pot adresa, pe bună dreptate, întrebări de genul: <de ce nu i-aţi arestat, ştiaţi de ei sau trebuia să–i cunoaşteţi; au existat informaţii pe surse şi se ştia că în acea casă se joacă barbut de mai mult timp; ce-aţi făcut?> Putem răspunde că aceste aspecte fac obiectul unor verificări curente şi ale unor anchete în curs, drept care va mai dura până când vom da un răspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public şi asumat de către cei care fac aceste verificări”, mai susţin reprezentanţii IGPR.

În ceea ce priveşte întâlnirea şefului Poliţiei Române cu membri ai familiei Duduianu, IGPR precizează că aceasta a fost „singura soluţie operativă eficientă”.

„În consecinţă, am ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii. Trist, dar adevărat. (în mod concret, chestorul Vasilescu era în concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent şi a rezolvat problema în 5 ore, şi oricum şeful Poliţiei Române nu era la prima lui <excursie în teren> de la preluarea mandatului). În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acţionând după <litera manualului> de tactică poliţienească, pe care trebuie să –l cunoască orice poliţist. (în plus, după cum aţi observat, echipa operativă a ştiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi)”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, poliţiştii nu au comunicat public toate aceste elemente „pentru că operaţiunile de acest gen ale Poliţiei Române nu pot fi publice decât la finalul investigaţiilor”.

Întâlnirea cu membrii clanului ar fia vut loc noaptea „pentru că a fost un element surpriză”, susţin poliţiştii:. „S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca această informaţie să fie diseminată rapid la toţi cei care şi-au anunţat prezenţa şi despre care noi deţineam informaţii că vor fi prezenţi la orele 14.00. De ce nu au fost chemaţi membrii familiei la discuţii în sediul Poliţiei? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceştia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliţie cu mandate de aducere!)”.

Reprezentanţii IGPR susţin că şeful Poliţiei Române şi-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă „complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituţiei noastre”.

În urma imaginilor din spaţiul public în care apar membri din conducerea Poliţiei Române, preşedintele României a cerut explicaţii publice cu privire la motivul pentru care şeful IPGR s-a întâlnit liderul clanului Duduianu.

„Cred că aceste chestiuni pot fi explicate cel mai bine de cei în cauză, de şefii Poliţiei, de şefii Ministerului Afacerilor Interne şi cred că atunci se vor lămuri lucrurile şi în spaţiul public”, a spus miercuri seara Klaus Iohannis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
igpr,
întâlnire,
duduianu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.