În căutarea unor noi oportunităţi

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 04 iulie 2024 15 afişări

Cu piciorul pe frână la rezidenţial, dar cu acceleraţia la podea pentru infrastructură, sectorul construcţiilor a avut un prim semestru la fel de provocator ca ultimii ani. S-a lucrat şi se lucrează, dar nu peste tot la fel, aşa că fiecare companie a încercat să compenseze unde a fost posibil.

În căutarea unor noi oportunităţi

Cu piciorul pe frână la rezidenţial, dar cu acceleraţia la podea pentru infrastructură, sectorul construcţiilor a avut un prim semestru la fel de provocator ca ultimii ani. S-a lucrat şi se lucrează, dar nu peste tot la fel, aşa că fiecare companie a încercat să compenseze unde a fost posibil. În linii mari, debutul lui 2024 a fost bun şi, ţinând cont de contextul intens electoral al acestui an, nu se aşteaptă mari turbulenţe nici în al doilea semestru.

O rază de speranţă vine însă din promisiunea guvernului de a finanţa producţia locală de materiale de construcţii. Cu un buget gândit pe patru ani şi un total disponibil de 150 de milioane de euro anual, guvernul spune că va finanţa dezvoltarea unor noi capacităţi de producţie prin programul ConstructPlus. S-au înscris 90 de proiecte, dar admise vor fi maximum şapte-opt, după cum spun oficialii din Ministerul Economiei, ceea ce face companiile să se declare nemulţumite de suma alocată, când, după cum o arată numărul mare de solicitări, nevoia este atât de mare.

În rest, problemele industriei sunt neschimbate: angajaţii sunt prea puţini, birocraţia prea mare, oamenii din domeniu aleg să plece în străinătate pentru salarii mai mari. Cât despre tehnologie, un pariu de bază pentru atât de multe industrii, construcţiile evoluează lent pe acest teren pe care, spun jucătorii locali, au prea puţin timp să se concentreze, în marea de schimbări şi probleme care apar de la o zi la alta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Supliment Construcţii,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.