LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Începe cea mai mare vânzare de obligaţiuni a unei companii de stat din România: Romgaz mandatează BT CP, Citi, Erste Group, J.P. Morgan, Raiffeisen şi UniCredit pentru a organiza întâlnirile cu investitorii din 23 septembrie pentru o finanţare de 1,5 mld. euro. Cine reprezintă Romgaz, cum arată prospectul şi care sunt planurile cu banii

Autor: Liviu Popescu Postat la 23 septembrie 2024 31 afişări

Compania de stat Romgaz (SNG), producător şi furnizor de gaze naturale la care statul român are o deţinere de 70%, a mandatat BT CP, Citi, Erste Group, J.P. Morgan, Raiffeisen şi UniCredit pentru ca din 23 septembrie să înceapă să organizeze o serie de întâlniri cu investitorii pentru atragerea de finanţarea prin emisiuni de obligaţiuni de 1,5 mld. euro pe cinci ani pentru susţinerea investiţiilor din Neptun Deep, scrie agenţia americană de ştiri Bloomberg.

Astfel, de luni, începe cea mai mare vânzare de obligaţiuni a unei companii de stat din România, prin care Romgaz va dezvolta perimetrul off-shore Neptun Deep din Marea Neagră, exploatat în cote egale (50%-50%) cu OMV Petrom.

“Având în vedere dimensiunea planurilor sale de investiţii şi necesitatea de a asigura fondurile pentru dezvoltarea blocului Neptun Deep, Romgaz trebuie să obţină finanţare externă pentru a-şi finanţa operaţiunile. Romgaz intenţionează să utilizeze veniturile pe care le generează din activitatea sa curentă pentru a finanţa dezvoltarea blocului Neptun Deep. Ca atare, pentru a-şi finanţa propriile operaţiuni şi planuri de dezvoltare, Romgaz trebuie să obţină finanţare externă de la bănci şi din încasările bazate pe acest program EMTN şi pe obligaţiunile emise în cadrul programului. O parte din veniturile obţinute din emisiunile de obligaţiuni pot fi utilizate pentru finanţarea proiectului Neptun Deep”, se arată în prospectul de 180 de pagini care poate fi citit aici.

Finanţările vor fi listate la Bursa de Valori de la Luxemburg, dar Răzvan Popescu, CEO Romgaz, spunea la ZF Piaţa de Capital din 19 septembrie că aceste instrumente pot fi paşaportate şi la Bucureşti. ”Acestea se adresează investitorilor mari, instituţionali, iar clienţii de retail vor putea ulterior cumpăra de pe piaţa secundară. Am avut o fereastră de emisiune scurtă, având în vedere alegerile din SUA, care influenţează piaţa. Mergem pe varianta de emisiune în euro”. Romgaz a investit deja 1,25 miliarde lei în primele 6 luni şi va ajunge la 4 miliarde lei până la finalul anului, iar 2025 şi 2026 vor fi ani cu investiţii ridicate.

Bloomberg notează că Romgaz va fi reprezentată la întâlniri de Răzvan Popescu (CEO), Aristotel Jude (CEO adjunct) şi Gabriela Tranbitas (CFO). Obligaţiunile vor fi în euro, pe cinci ani, cu o rată fixă a dobânzii (urmează să fie anunţată) şi cu o valoare individuală de 100.000 de euro.

Câteva comentarii din prospectul de 180 de pagini:

► La 1 august 2022, Romgaz a finalizat cu succes tranzacţia şi transferul tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţinea o participaţie de 50% în Acordul Petrolier pentru Zona de Apă Adâncă a Blocului offshore Neptun XIX din Marea Neagră (Neptun Deep). Cealaltă participaţie de 50% este deţinută de OMV Petrom, care este operatorul Neptun Deep începând cu 1 august 2022. Numele ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited a fost schimbat în Romgaz Black Sea Limited

► Proiectul Neptun Deep înregistrează progrese importante - peste 80% din contractele principale de infrastructură şi foraj au fost atribuite - progrese înregistrate datorită angajamentelor asumate, respectiv atribuirea contractelor pentru platforma de foraj şi serviciile integrate de foraj, inclusiv contractul principal pentru dezvoltarea infrastructurii offshore încheiat în august 2023 (valoare estimată de aproximativ 1,6 miliarde de euro, cota de participare a Romgaz Black Sea Limited este de 50%).

► Cheltuielile de capital ale Grupului Romgaz pentru perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2024 şi pentru anii încheiaţi la 31 decembrie 2023 şi 2022 au fost de 1.253,2 milioane RON, 1.258,7 milioane RON şi respectiv 5.632,5 milioane RON. Cheltuielile de capital pentru această perioadă analizată au vizat în principal forarea sondelor de explorare şi lucrările experimentale de producţie aferente acestor sonde, exploatarea zăcămintelor şi funcţionarea depozitelor subterane, modernizarea instalaţiilor şi echipamentelor existente, îmbunătăţirea şi protecţia mediului, precum şi investiţiile în noua centrală de la Iernut. Suma de 5 632,5 milioane RON din 2022 include achiziţia ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

► Cheltuielile de capital destinate în principal dezvoltării blocului Neptun Deep, pentru susţinerea activităţilor de producţie de gaze onshore, înmagazinare subterană de gaze şi energie electrică, sunt estimate să crească de la 1.258,7 milioane RON în 2023 la 4.275,2 milioane RON în 2024 şi 4.951,8 milioane RON în 2025.

► Cheltuielile de capital pentru dezvoltarea blocului Neptun Deep sunt estimate la aproximativ 4 miliarde de euro, din care Grupul Romgaz trebuie să îşi asigure cota de 50%.

► Cheltuielile de capital pentru acest proiect sunt estimate la 2.981,4 milioane RON în 2024, 3.208,3 milioane RON în 2025 şi 3.069,8 milioane RON în 2026. Segmentul de depozitare a bugetat 584,4 milioane RON în perioada 2024-2025 şi include investiţii în dezvoltarea facilităţii de depozitare Bilciureşti.

► În 2023, Depogaz a semnat un acord de finanţare cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu („CINEA”) pentru creşterea capacităţii zilnice de extracţie a instalaţiei de depozitare Bilciureşti. Acordul de finanţare este în valoare de 38,0 milioane EUR, din care Depogaz a primit deja suma de 94,2 milioane RON ca avans.

 ​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romgaz,
finantare,
companii de stat,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.