Iniţiativă legislativă pentru ca românii din afara graniţelor să se întoarcă acasă, depusă de PNL
Liberalii au depus o iniţiativă legislativă pentru ca românii din afara graniţelor să se întoarcă acasă. Proiectul, cu un impact bugetar estimat la 2 miliarde de euro, propune facilităţi pentru investiţii şi scutiri de taxe pentru cei care decid să se reîntoarcă şi să deschidă afaceri în România.
Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, şi prim vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, au anunţat joi depunerea la Senat a unei iniţiative legislative pentru conectarea românilor din afara graniţelor cu ţara, prin facilităţi fiscale la reîntoarcerea în ţară, dar şi promovarea României în afara graniţelor.
„România se confruntă de mai multe decenii cu provocări majore legate de declinul demografic, migraţia forţei de muncă şi pierderea capitalului uman, având un impact semnificativ asupra dezvoltării economice şi sociale. Migraţia românilor către statele vestice, în special după aderarea la Uniunea Europeană, a condus la o reducere semnificativă a populaţiei active, lăsând goluri majore pe piaţa muncii. În acelaşi timp, diaspora românească a devenit una dintre cele mai mari comunităţi din afara graniţelor unei ţări europene, contribuind atât la economiile statelor gazdă, cât şi la dezvoltarea României prin remitenţe şi iniţiative antreprenoriale”, afirmă iniţiatorii proiectului legislativ în expunerea de motive.
„Există două linii are proiectului, o linie care se referă la facilităţi pentru românii care doresc să se întoarcă în ţară, facilităţi investiţionale, fiscale. A doua linie este cea în care statul român investeşte în Diaspora pentru promovarea României, o mai bună relaţionare cu românii din Diaspora. Proiectul este urmare a activităţilor şi ideilor organizaţiei Diaspora, sub coordonarea lui Rareş Bogdan. Impactul bugetar este de circa 2 miliarde de euro. Ne dorim ca legea să intre în vigoare cât mai repede”, a precizat senatorul Daniel Fenechiu.
Propunerea legislativă are ca obiectiv principal ca românii să se întoarcă şi să se reintegreze în România. Legea creează un cadru care să permită României să valorifice capitalul uman acumulat de cetăţenii săi în străinătate. Iniţiativa propune soluţii multiple pentru reintegrarea economică şi socială a celor care doresc să se întoarcă, contribuind astfel la revitalizarea economiei naţionale, reducerea decalajelor regionale şi îmbunătăţirea echilibrului demografic, transmite PNL.
„România va traversa şi următoarea criză, criza forţei de muncă, avem o problemă extrem de serioasă, în multe domenii au început să vină oameni din Nepal, Filipine, Pakistan, etc. Din păcate, peste 6 milioane de români se află în Diaspora. O parte dintre românii plecaţi îşi doresc să se întoarcă acasă, ei nu au plecat deloc de bine din România. Au fost alungaţi de statul român. O bună parte dintre ei, şi din motive economice, au scăzut veniturile, alţii de dor de casă, doresc să se întoarcă acasă şi doresc să fie sprijiniţi. (...) Avem în acest proiect: Prima Investiţie, cetăţenii români care se întorc în ţara beneficiază de acces prioritar în raport cu alte categorii, la programele guvernamentale. Pentru proiectele cu valoare între 50-70.000 de euro contribuţia o să fie de 20%. Cele în 10.000 şi 50.000 contribuţia o să fie de 15%. Societăţile nou înfiinţate de români repatriaţi beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe profit până la pragul de 500.000 de euro, după acest prag se aplică un plafon redus”, a explicat Rareş Bogdan.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro