LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Inteligenţa artificială maschează slăbiciunile sectorului tehnologic: Cum creşterile spectaculoase din ultima perioadă nu reuşesc să reflecte realitatea generală a lumii tech

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 09 septembrie 2024 38 afişări

Inteligenţa artificială maschează slăbiciunile sectorului tehnologic: Cum creşterile spectaculoase din ultima perioadă nu reuşesc să reflecte realitatea generală a lumii tech

Entuziasmul generat de inteligenţa artificială ascunde slăbiciunile din majoritatea sectorului tehnologic, unde multe companii sunt „încă în recesiune” după încetinirea din 2022, potrivit investitorilor şi analizei ultimelor rapoarte financiare, scrie Financial Times.

Creşterile spectaculoase ale acţiunilor companiilor mari, precum Nvidia şi Microsoft, considerate primii beneficiari ai inteligenţei artificiale, au ajutat la uitarea lui 2022, un an foarte dificil, când indicele Nasdaq Composite, dominat de tehnologie, a scăzut cu aproape o treime. Însă, dincolo de aceste cazuri, o serie considerabilă de companii tehnologice care nu sunt axate pe inteligenţa artificială se luptă, la rândul lor, să-şi recâştige avântul.

„În afara AI, în sectorul tehnologic nu se întâmplă prea multe”, a spus Tony Kim, şeful investiţiilor în tehnologie de la BlackRock. „Multe sectoare sunt încă în recesiune. Singura zonă cu o creştere reală este cea a inteligenţei artificiale.”

Dustin Moskovitz, cofondatorul Facebook şi CEO al Asana, a subliniat recent dificultăţile multor companii, pe măsură ce Asana şi-a redus prognozele pentru restul anului.

„În sectorul tehnologic, încă vedem efectele angajărilor şi cheltuielilor excesive de la începutul pandemiei”, a declarat el analiştilor.

„Acestea se combină cu o incertitudine economică majoră şi cu nesiguranţa legată de dezvoltarea inteligenţei artificiale.”

Ultimele rapoarte financiare arată că majoritatea companiilor mari de tehnologie au înregistrat o creştere mai lentă decât în trecut, multe dintre companiile mai mici intrând într-un declin activ.

Companiile din subindicele IT al S&P 500 au înregistrat o creştere a veniturilor de 6,9% în ultimele 12 luni, potrivit datelor Bloomberg, în comparaţie cu o medie de 10% în ultimii cinci ani. Aproximativ trei sferturi dintre aceste companii au crescut mai lent decât media lor recentă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.